Principală  —  IMPORTANTE   —   „Filtrul integrității” pentru candidații la…

„Filtrul integrității” pentru candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. Ce presupune așa-numita lege pre-vetting

Candidații la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) vor trece prin „filtrul integrității”.

Mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat, după votul final al Parlamentului din 10 februarie curent.

Potrivit Ministerului Justiției, autor al proiectului, scopul procedurii de pre-vetting este de a alege membri integri în CSM, CSP și în colegiile lor.

Pre-vetting – verificarea integrității candidaților la funcția de membru în CSM și CSP. Răspunsuri de la MJ

Care este scopul pre-vettingului?
Alegerea membrilor integri în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

De ce avem nevoie de pre-vetting?
Condiția esențială pentru sporirea încrederii societății în sistemul judecătoresc, precum și pentru buna funcționare a acestei instituții.

Procedura de evaluare:
Comisia de evaluare va analiza integritatea etică și cea financiară a candidaților

Integritatea etica – cercetări extinse a activității profesionale a candidaților, a respectării în activitatea lor a unor standarde înalte în etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, în special care provoacă suspiciune despre o activitate de corupție.
Integritatea financiară – analiza averii candidaților și a familiei apropiate lor, proveniența acestei averi, precum și corespunderea cheltuielilor candidaților cu veniturile lor și ale familiei apropiate.

Dacă se depistează discrepanță?
Persoana va fi exclusă din procesul de alegeri sau concurs și nu va putea deveni membru în CSM și CSP.


Proiectul de lege are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Reieșind din specificul Comisiei de evaluare, precum și din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă. 

Comisia de evaluare va fi constituită din șase membri. Trei dintre ei vor fi numiți de partenerii de dezvoltare. Ceilalți vor fi propuși de către Parlament, fiind respectat principiul de proporționalitate între majoritate și opoziție, reieșind din numărul de mandate obținute.

Integritatea candidaților va fi evaluată în temeiul unor cercetări extinse a activității profesionale, a respectării unor standarde de etică și profesionalism, precum și a lipsei unor acțiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupție. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaților și ale persoanelor apropiate lor, proveniența acestora, precum și veniturile și cheltuielile candidaților. 

Proiect de lege, odată adoptat, va fi aplicat pe o perioadă prestabilită de timp, până la data de 31.12.2022.