Principală  —  IMPORTANTE   —   Exclusă din cursa pentru Primăria…

Exclusă din cursa pentru Primăria Bălți, Marina Tauber anunță că va contesta la CA Chișinău decizia CEC privind suspendarea turului doi al scrutinului de la Bălți

Foto via Facebook

Reprezentanții Partidului Politic ȘOR anunță printr-un comunicat de presă că Marina Tauber, candidata Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți, va contesta la Curtea de Apel (CA) Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 5 decembrie, privind suspendarea turului doi al alegerilor locale de la Bălți.

Potrivit Marinei Tauber hotărârea CEC este ilegală întrucât Codul electoral nu prevede nicio procedură privind suspendarea alegerilor.

Codul electoral nu prevede existența unei proceduri legale precum suspendarea alegerilor, iar prin suspendarea hotărârii nr. 195, turul doi al alegerilor din circumscripția municipală Bălți au fost oprite cu numai 30 de minute înainte de deschiderea secțiilor de votare, un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova”, se arată în cererea de chemare în judecată. 

Tauber consideră că, prin hotărârea CEC, au fost încălcate atât drepturile concurentului electoral, cât și ale alegătorilor.

Comisia Electorală Centrală nu avea cum să acționeze independent, mai ales că nu există nicio procedură legală de suspendare a procesului electoral. Există procedura invalidării alegerilor în cazul în care numărul de alegători care au participat la votare este de cel puțin o pătrime. Există procedura confirmării sau infirmării rezultatelor alegerilor. În cazul în care existau încălcări, care ar fi influențat rezultatele alegerilor, instanța poate decide asupra infirmării rezultatelor alegerilor și numai după asta Comisia Electorală Centrală poate stabili data votării repetate. Chiar și excluderea concurentului electoral din buletin se efectuează doar în baza hotărârii de judecată”, argumentează Marina Tauber. 

În context, candidata Partidului „ȘOR” pentru funcția de primar la Bălți solicită anularea hotărârii CEC din 5 decembrie.

Cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți care urma să aibă loc duminică, 5 decembrie la Bălți, a fost suspendat.

O Hotărâre în acest sens a fost adoptată de către membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC), în ședință extraordinară, duminică dimineața, 5 decembrie, la ora 6:20, cu 40 de minute înainte de deschiderea secțiilor de vot de la Bălți. Decizia a fost dictată după mai multe ședințe de judecată care s-au desfășurat insclusiv pe parcursul ultimelor două nopți și în urma cărora Marina Tauber, unul dintre cei doi candidați care urmau să se dueleze în turul doi de la Bălți, a fost exclusă de Judecătoria Bălți din cursa electorală, iar Curtea de Apel a menținut decizia instanței de fond.

Citiți și: Turul doi al alegerilor pentru Primăria de la Bălți – SUSPENDAT. Curtea de Apel Bălți a menținut decizia instanței de fond privind excluderea Marinei Tauber din cursă