Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Efectuarea expertizei în dosarul lui…

Efectuarea expertizei în dosarul lui Șor, suspendată

Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) al Ministerului Justiției anunță, prin intermediul unui comunicat de presă, că, actualmente, efectuarea expertizei economico-financiare judiciare în dosarul lui Ilan Șor este suspendată „în legătură cu necesitatea prezentării de către ordonator a unor materiale suplimentare pentru examinare”.

„În conformitate cu prevederile art. 88 Cod procedură penală al R. Moldova, alin. (3), pct. 2) „Dacă expertului judiciar nu i se prezentă materiale suficiente pentru formularea concluziilor sau dacă întrebările puse depășesc cadrul cunoștințelor lui de specialitate, el este obligat să refuze de a face concluzii, comunicând în scris despre aceasta organului sau instanței care a dispus expertiza judiciară, cu indicarea motivelor respective”. În acest sens, CNEJ informează că expertiza economico-financiară judiciară va fi finalizată și expediată instanței doar în cazul prezentării de către ordonator a materialelor suplimentare solicitate”, precizează CNEJ.

Ședința programată pentru 31 ianuarie în dosarul lui Ilan Șor, deschis pentru escrocherie și spălare de bani, a fost amânată pentru data de 21 februarie. Motivul amânării ar fi fost faptul că „dosarul nu a parvenit de la expertiză”.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află în examinare la Curtea de Apel Cahul.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.