Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Eduard Baghirov, implicat în dezordinele…

Eduard Baghirov, implicat în dezordinele de la 7 aprilie 2009, a fost condamnat la 5 ani închisoare

Blogherul rus Eduard Baghirov a fost condamnat de către magistraţii de la Judecătoria Buiucani. Condamnarea a venit după ce procurorii au demonstrat că acesta a participat în cadrul unui grup criminal organizat la dezordinile în masă din aprilie 2009 din centrul capitalei.

Verdictul a fost pronunţat în lipsa inculpatului, care a fost reținut, la Chișinău, la 16 iunie 2011, dar a fugit din R. Moldova după câteva luni de detenție, când măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu.

Procurorii l-au acuzat pe Baghirov de infiltrare în mediul social moldovean în calitate de blogger și scriitor și utilizarea de tehnologii online de manipulare a maselor pentru realizarea unor provocări până și după alegerile din aprilie 2009. Baghirov a scris după evadarea prin regiunea transnistreană și aeroportul de la Odesa că autoritățile moldovene ar fi știut și supravegheat fuga lui.

Sentinţa este cu drept de atac în modul stabilit de lege.

În dosarele 7 aprilie au mai fost condamnați la închisoare, pentru neglijență în serviciu, fostul ministru de Interne, Gheorghe Papuc și fostul comisarul al poliției Chișinăului, Vladimir Botnari , dar şi polițist, Ion Perju. Ultimul fiind condamnat în legătură cu uciderea lui Valeriu Boboc. Toți cei trei au fost lăsați să părăsească sala de judecată și s-au ascuns.