Principală  —  IMPORTANTE   —   După aproape 10 ani, dosarul…

După aproape 10 ani, dosarul penal care dezvăluie o afacere tenebră în care au fost implicați foști activiști ai PDM, care discutau cu un fost viceministru din Guvernul Greceanîi despre înrolarea sa în Guvernul Filat, ajunge pe masa judecătorilor

După aproape 10 ani, dosarul penal care dezvăluie o afacere tenebră în care au fost implicați foști activiști ai Partidului Democrat din Moldova, care discutau cu un fost viceministru din Guvernul Greceanîi despre înrolarea sa în Guvernul Filat contra sumei de 150 mii de euro a fost trimis în judecată.

Reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) au emis miercuri, 1 decembrie, un comunicat de presă prin care anunță despre finalizarea cauzei penale în privința uneia dintre persoanele care au pretins suma de 150 000 euro pentru a favoriza numirea lui Alexei Vîrlan în funcția de vice-ministru în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor. Astfel, Zahar Zanosiev a fost trimis pe masa acuzaților.

„Procuratura Anticorupție informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale în privința uneia dintre persoanele, învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 326 alin. (3) lit.a) din Codul penal (Traficul de influență), manifestată prin aceea că aceasta în perioada lunilor noiembrie – decembrie 2010, acționând împreună și de comun acord cu o altă persoană, folosindu-se de statutul său în cadrul Partidului Democrat din Moldova, dar și că se afla în relații apropiate cu persoane din conducerea acestui partid politic, a pretins de la Vîrlan Alexei Filip mijloace bănești în proporții deosebit de mari, în sumă 150 000 euro, susținând că are influență asupra persoanelor publice și cu funcție de demnitate publică, pe care îi poate determina să dispună numirea lui Vîrlan Alexei Filip în funcția de vice-ministru al transporturilor și infrastructurii drumurilor și respectiv în acest sens a primit o primă tranșă în sumă de 50 000 euro”, se menționează în nota PA.

În context, procurorii anunță că în gestiunea Procuraturii Anticorupție a rămas o altă cauză penală, privind învinuirea celuilalt co-autor al săvârșirii infracțiunii, Vitalie Czine-Mocan, în privința căruia materialele cauzei penale au fost disjunse într-o procedură separată, din motivul eschivării acestuia de la organul de urmărire penală. Față de acesta a fost aplicată măsura preventivă arestul preventiv în contumacie, fiind anunțat în căutare internațională, iar la emiterea unei decizii procesuale în privința lui, procurorii anunță că vor reveni cu detalii suplimentare.

Procurorii menționează că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

ZdG a scris anterior că în confruntările dintre fostul viceministru, care s-a adresat la Procuratură pentru a-și recupera „investiția”, și cei cărora le-a dat prima tranşă de 50 mii de euro, se regăsesc detalii intrigante despre promisiuni și negocieri politice pentru funcții importante.

În 2011, Alexei Vârlan, care, în aprilie—decembrie 2008, fusese viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în Guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi, se adresează cu o plângere la Procuratura Anticorupție (PA), cerând investigarea acțiunilor a trei persoane: Zahar Zanosiev, Vitalie Czine-Mocan și Iurie Bolboceanu, pe atunci, deputat în Parlamentul R. Moldova din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Vârlan reclama faptul că, în noiembrie 2010, în schimbul numirii sale în funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, aceștia au pretins 150 de mii de euro și au primit 50 mii de euro.

Vitalie Czine-Mocan

ZdG a obținut anterior mai multe documente din dosarul penal. În unul din documente, din 16 august 2011, locotenent-colonelul Constantin Jaman, în biroul numărul 107b din incinta Centrului Național Anticorupție (CNA), timp de două ore, a efectuat o confruntare între Alexei Vârlan și Vitalie Czine-Mocan la subiectul celor 50 mii de euro pe care Vârlan i-ar fi dat anterior. În cadrul confruntării, cei doi au admis că se cunosc, iar Czine a și spus că ar fi „în relații prietenești” cu cel din fața sa. Rugat să povestească „circumstanțele promovării lui în 2010-2011 în funcția de viceministru al Transporturilor”, Vârlan a declarat în fața organului de urmărire penală că l-a cunoscut pe Czine în vara anului 2009, după ce i se adresase un cunoscut cu rugămintea de a consulta niște persoane „la proiectarea și construcția drumurilor”. La întâlnire, spune Vârlan, le-a oferit acelor persoane consultație pentru a se pregăti de o licitație privind obținerea dreptului de a construi tronsonul de drum Chișinău-Bălți, iar ulterior a continuat să mențină legătura cu Czine. Astfel, în vara 2009, Vârlan spune că Czine i-ar fi organizat o întâlnire cu Iurie Bolboceanu, iar ultimul i-a zis că „dacă vreau să obțin un post de lucru, ar fi bine să mă implic în electorală de partea PDM. Am discutat vreo oră”, declara Vârlan.

DETALII AICI: (doc) 150 de mii de euro pentru funcția de viceministru al Transporturilor