Principală  —  IMPORTANTE   —   Două persoane publice din cadrul…

Două persoane publice din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere, trimise pe banca acuzaților. Anunțul procurorilor

Responsabilii din cadrul Procuraturii Generale (PG) anunță luni, 13 decembrie, că procurorii au terminat urmărirea penală în privința a două persoane publice din cadrul organelor de conducere a fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, acuzate de abuz de putere în procesul gestionării bunurilor și resurselor financiare a întreprinderii.

Procuratura Anticorupție informează opinia publică despre terminarea urmăririi penale și transmiterea în instanța de judecată a cauzei penale în privința a două persoane, învinuite de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 327 alin. (2) lit. b/1) din Codul penal (abuzul de putere sau abuzul de serviciu), manifestată prin aceea că în cadrul exercitării obligațiunilor funcționale, abuzând de atribuțiile acordate de a asigura efectuarea auditului rapoartelor financiare, contrar prevederilor legale, urmărind scopul tăinuirii situației financiare a întreprinderii, au periclitat activitatea societăților de audit care urmau a efectua auditul (obligatoriu a fi efectuat anual), prin neprezentarea la timp și în volum deplin a informației necesare, fapt care a dus la imposibilitatea exprimării opiniei asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova” încheiate la 31.12.2014, 31.12.2015, 31.12.2016 și inerent, la prezentarea Consiliului de administrație, a raportului auditorului, în vederea evitării evaluării indicatorilor de performanță a administratorului. În circumstanțele reiterate, urmare a decontării nejustificate a sumelor de bani pentru efectuarea auditului, în lipsa opiniei auditorului asupra situațiilor financiare ale ÎS CA „Air Moldova”, Întreprinderii de stat, i-a fost cauzat un prejudiciu material în sumă totală de 1 044 325, 15 lei inclusiv TVA”, se menționează în nota PG.

Totodată, reprezentanții PG anunță că în gestiunea Procuraturii Anticorupție și a organului de urmărire penală a Centrului Național Anticorupție au rămas alte cauze penale care au ca obiect al investigațiilor acțiunile persoanelor atât publice cât și private legate de activitatea fostei Întreprinderi de Stat Compania Aeriană „Air Moldova”, iar la emiterea unor decizii procesuale, vor reveni cu detalii suplimentare.

Autoritățile anunță că persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

În martie 2021, Alexandru Slusari, atunci șeful fracțiunii Platforma DA din Parlament a prezentat primele rezultate ale anchetei Comisiei parlamentare în frunte cu deputatul de atunci Igor Munteanu cu privire la privatizarea companiei „Air Moldova”. Potrivit lui Slusari, datoriile artificiale, procedura viciată de concurs și tranzacțiile „dubioase” au fost principalele cauze care au condus la privatizarea acestei companii. Atunci Slusari susținea că în anii 2013 – 2017, la Întreprinderea de Stat „Air Moldova” a avut loc creșterea artificială a ritmului de cheltuieli în raport cu cel al veniturilor, în rezultatul cărora a fost compromisă în totalitate viabilitatea întreprinderii.

ZdG a scris anterior despre „urmele” deputatului condamnat de prima instanța la 7 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani, acum fugar, Ilan Șor, la Air Moldova. Toate detalii le găsiți aici.