Principală  —  IMPORTANTE   —   Dorin Damir, cercetat în dosarul…

Dorin Damir, cercetat în dosarul angajărilor fictive de la Direcția 5, transferat din penitenciar – în arest la domiciliu, iar șeful suspendat al IP Bălți, plasat sub control judiciar

Magistrații au schimbat măsurile preventive de arest dispuse anterior în privința lui Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc și a șeful suspendat al IP Bălți Valeriu Cojocaru, ambii cercetați în dosarul angajărilor fictive din cadrul fostei Direcții 5 a Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratul General al Poliției al MAI. Damir a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, iar Cojocaru se va afla sub control judiciar în următoarele 60 de zile. Până astăzi, ambii erau deținuți în penitenciarul nr. 13 din Capitală.

Anunțul a fost făcut de responsabilii de la PCCOCS, care menționează că Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a respins demersurile procurorilor PCCOCS de prelungire a arestului în privința a doi inculpați pe dosarul angajărilor fictive în fosta Direcție nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații al Inspectoratul General al Poliției al MAI.

Astfel, în privința președintelui asociației FEA, Dorin Damir, magistrații au dispus plasarea acestuia în arest la domiciliu, pentru 30 de zile, deși procurorii solicitaseră menținerea arestului preventiv.

În privința fostul șef al Inspectoratului de Poliție Bălți, magistrații au dispus controlul judiciar, pentru 60 de zile.

Responsabilii de la PPCOCS mai menționează că, deocamdată, instanța a pronunțat doar dispozitivul deciziei, fără partea motivantă. Totuși, potrivit legii, procurorii sunt în imposibilitate să o conteste la Curtea de Apel.

„Precizăm, anterior ședința de judecată a fost amânată din motivul lipsei avocaților care declaraseră grevă. Menționăm, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, inculpații se prevalează de prezumpția nevinovăției”, se mai arată în nota PCCOCS.

În iulie 2021, Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și fostul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

ZdG a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

Potrivit procurorilor, inculpaților le sunt incriminate cinci capete de acuzare, exprimate prin „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”, pentru care riscă de la doi până la 12 ani de închisoare.

În iulie 2021, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal. DETALII AICI

ZdG a publicat anterior o anchetă despre culisele dosarului angajărilor fictive în Poliție.