Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un proiect de lege…

DOC Un proiect de lege care reglementează modul de predare a persoanei care este subiect al cererii Curții Penale Internaționale, aprobat de Parlament în prima lectură

Un proiect de lege care prevede modificarea Codului de procedură penală și a Legii cu privire la asistența juridică internațională în materie penală a fost votat de Parlament luni, 6 decembrie, în prima lectură.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, prin acest proiect de lege se reglementează modul de predare a persoanei care este subiect al cererii Curții Penale Internaționale, cum se execută pedepsele dispuse, cum se identifică persoana investigată sau bunurile sale, precum și cum se efectuează perchezițiile.

În ceea ce privește cererile de cooperare cu Curtea, potrivit ministrului Justiției, proiectul stabilește că acestea se fac doar prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Procuratura Generală (PG) urmând să coopereze cu Curtea la etapa prejudiciară, iar Ministerul Justiției – la etapa judiciară și de executare a pedepselor.

Astfel, dacă Curtea declară competența sa în privința unei anumite proceduri, Procuratura Generală este în drept să conteste competența Curții, iar dacă, după examinarea contestației, se va stabili competența autorității naționale, procedura de urmărire și judiciară se va desfășura în R. Moldova. De asemenea, dacă competența Curții nu a fost contestată sau dacă Curtea, în rezultatul propriilor investigații, ajunge la concluzia că competența îi aparține, autoritățile naționale urmează să transmită Curții toate actele de procedură din R. Moldova, iar încheierea prin care s-a constatat competența Curții nu este cu drept de atac.

Conform lui Litvinenco, procedura de transportare a persoanelor pe teritoriul R. Moldova și de predare a persoanelor la cererea Curții se va desfășura conform regulilor de extrădare a persoanelor condamnate.

„Din punct de vedere tehnic, proiectul propune modificarea art. 1 alin. (1) și art. 4 alin. (2) al Legii nr. 371/2006 cu privire la asistența juridică internațională în materie penală în vederea includerii denumirii actului internațional ratificat – statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale din 17 iunie 1998 în lista actelor internaționale în conformitate cu prevederile cărora urmează să se realizeze cooperarea în materie penală dintre R. Moldova și Curtea Penală Internațională”, se arată în document.

În scopul stabilirii unui sistem comun de justiție penală internațională și consolidării securității internaționale, R. Moldova a ratificat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale, Guvernul asumându-și responsabilitatea de a implementa prevederile acestuia.