Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Transfugul Grigore Repeșciuc pierde…

DOC Transfugul Grigore Repeșciuc pierde în fața ANI. În instanță a spus că nu a fost în conflict de interese, pentru că divorțase de soție

Grigore Repeșciuc, fost primar al orașului Căușeni și fost deputat, care în ultimii ani a schimbat mai multe tabere politice, nu va putea exercita o funcție publică în următorii trei ani. Se întâmplă după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) s-a pronunțat în dosarul în care acesta a cerut anularea actului Autorității Naționale de Integritate (ANI), prin care s-a constatat că pe când era primar la Căușeni a semnat contracte cu firma socrului său, la care și soția sa era angajată.

CSJ a emis la 22 decembrie curent o încheiere prin care a declarat inadmisibil recursul depus de Grigore Repeşciuc împotriva deciziei instanței de apel, prin care s-a menținut hotărârea primei instanțe de a respinge ca neîntemeiată acțiunea declarată de fostul primar al orașului Căușeni.

Astfel, Repeșciuc este decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică pe un termen de trei ani.

Printr-un act emis la 24 iulie 2019, ANI a constatat că acesta a participat la luarea deciziilor, a luat decizii, a semnat acte şi contracte juridice cu firmele SRL „Galaxia-Parc” şi ÎI „Dragoş-Camenşcic” a căror fondator şi administrator este Aurelia Repeşciuc, prin ce a admis conflict de interese real rezultat din calitatea de persoană apropiată cu Aurelia Repeşciuc, mai exact calitatea de soț al acesteia.


Repeşciuc însă s-a apărat spunând că a divorțat de soția sa, printr-o hotărâre Judecătoriei Căușeni din 26 decembrie 2003. Astfel, spune el, „la momentul semnării contractelor și actelor juridice indicate în actul de constatare, Aurelia Repeşciuc nu era soția lui”.

Argumentul acestuia a fost respins de către instanţele de judecată, ori în urma consultării la data de 12 iulie 2019 a Registrului de Stat al Populației s-a confirmat relația de persoană apropiată, şi anume soţ-soţie între GrigoreRepeşciuc şi Aurelia Repeşciuc.

 De asemenea s-a constatat că în declarația de avere și interese personale depusă și semnată de Grigore Repeşciuc la data de 16 martie 2018 acesta indică la pct. 5, (numele, prenumele şi numărul de identitate al soției) şi anume Aurelia Repeşciuc. Totodată, la compartimentul II, venituri obținute de subiectul declarării, de membrii familiei lui -sub punctele 1.2; 1.3; 1.4; 1.5 este specificată soția acestuia, Aurelia Repeşciuc.


Cât privește al doilea act emis de ANI, prin care s-a constatat că pe când era primar la Căușeni, Grigore Repeșciuc și-a angajat ginerele la primărie în calitate de șofer, acesta a fost anulat printr-o hotărâre a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 10 septembrie 2021.

Într-un interviu însă pentru postul TV local Studio-L, el a anunțat că ginerele său lucrează în calitate de „ajutor al primarului” și că îl pregătește pentru ca acesta să preia conducerea primăriei. Grigore Repeșciuc a spus că nu vede un conflict de interese în această situație, întrucât ginerele său nu este „responsabil financiar”.


Grigore Repeșciuc a ajuns în Parlament în februarie 2019, pe listele PDM, dar a părăsit formațiunea și a aderat la partidul PRO Moldova, condus de finului lui Vlad Plahotniuc, Andrian Candu, care între timp s-a retras din această funcție. În octombrie 2020, Repeșciuc a părăsit și PRO Moldova și a aderat la Partidul Șor.