Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Proiectul de modificare a…

DOC Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură în partea ce ține de condițiile accederii în funcție a candidaților la funcția de procuror general și procuror-șef în procuraturile specializate, aprobat de Parlament

FOTO: Getty Images

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură în partea ce ține de condițiile accederii în funcție a candidaților la funcția de procuror general și procuror-șef în procuraturile specializate a fost aprobat de Parlament vineri, 24 decembrie, în prima lectură.

Proiectul a fost susținut de 54 de parlamentari.

Inițiativa legislativă prevede modificarea condiției de experiență profesională necesară pentru accederea în funcția de procuror general și procuror-șef în procuraturile specializate, astfel încât să fie permisă candidatura persoanei care are experiență profesională de 10 ani în domeniul dreptului atât pe teritoriul țării, cât și în afara țării.

„Propunerea respectivă urmărește aducerea în funcțiile nominalizate a persoanelor cu adevărat independente și cu experiență profesională recunoscută atât din interiorul țării, cât și din afara ei”, se arată în document.

Documentul mai prevede constituirea unei comisii independente din persoane din afara sistemului procuraturii în procedura de numire a procurorului-șef în cadrul procuraturii specializate, iar în cadrul procedurii de numire a procurorului-șef în procuratura specializată, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) își păstrează un rol decizional la fiecare etapă. Mandatul comisiei speciale și modul de exercitare a acestuia este decis în exclusivitate de către CSP.

Astfel, din lista candidaților admiși la concurs și evaluați de Comisia specială, CSP urmează să selecteze candidatul care urmează să fie înaintat procurorului general pentru a fi numit în funcția de procuror-șef al procuraturii specializate. Având la bază hotărârea Comisiei speciale privind rezultatele concursului, CSP este în drept să-și facă propria evaluare și analiza dosarelor și respectiv să selecteze candidatul care urmează să fie înaintat procurorului general spre numire.

„Acest proiect de lege a fost elaborat inclusiv în baza avizelor și hotărârile Curții Constituționale și avizului Comisiei de la Veneția din anul 2019 și anul 2020. Respectiv, se respectă toate cerințele și toate standardele în vigoare și nu face de cât să aducă mai multă transparență și accesul cetățenilor noștri care au experiența necesară cumulată, inclusiv în afara țării, în domeniul dreptului”, a declarat Olesea Stamate, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități.

Proiectul de lege urmează să fie supus expertizei juridice în condițiile legii.