Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Principalele propuneri la proiectul…

DOC Principalele propuneri la proiectul de lege înaintat de șefa statului privind punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a propus modificarea legislației pentru a face posibilă punerea în practică a mecanismului de confiscare extinsă a averilor acumulate prin acte de corupție. O inițiativă legislativă în acest sens a fost expediată marți, 1 februarie, Parlamentului.

Una dintre principalele propuneri la proiectul de lege respectiv prevede că articolul 1061, care se referă la confiscarea extinsă va fi completat cu două alineate noi. Unul dintre acestea prevede că, confiscarea extinsă poate fi dispusă inclusiv în cazul în care persoana acuzată sau suspectată de săvârșirea unei infracțiuni prevăzută la alin. (1) a decedat sau în cazul judecării cauzei în lipsa inculpatului atunci când acesta se ascunde de la prezentarea în instanță. Cel de-al doilea alineat prevede că, confiscarea extinsă poate fi dispusă și asupra bunurilor transferate
către terți, dacă aceștia știau sau ar fi trebuit să știe că scopul transferului a fost evitarea confiscării.

Totodată, la articolul 1061, care se referă la confiscarea extinsă, alineatul 1, sintagma „şi dacă fapta a fost comisă din interes material” se propune a fi modificată cu sintagma „sau pentru comiterea infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa maximă privativă de libertate de cel puțin 4 ani, dacă fapta a fost comisă din interes material”.

De asemenea, la alineatul 2 a) al articolului sintagma „depăşeşte substanţial veniturile dobândite licit de aceasta” va fi înlocuită cu sintagma „depăşeşte suma de 20 de salarii medii pe economie față de veniturile dobândite licit de aceasta, iar persoana condamnată nu poate prezenta argumentele și dovezile suplimentare că bunurile respective sunt dobândite pe alte căi decât cele ilegale”.

Prin urmare, alineatele vor avea următoarele cuprinsuri:

De asemenea, la articolul 3302 îmbogăţirea ilicită, alineatul (1), textul „depășește substanțial mijloacele
dobândite” se substituie cu textul „depășește suma de 20 de salarii medii lunare pe economie din mijloacele legal dobândite”.

Astfel, articolul va avea următorul conținut: „Deținerea de către o persoană cu funcție de răspundere sau de către o persoană publică, personal sau prin intermediul unor terți, a bunurilor în cazul în care valoarea acestora depășește suma de 20 de salarii medii lunare pe economie din mijloacele legal dobândite și s-a constatat, în baza probelor, că acestea nu aveau cum să fie obținute licit”.

Pe 24 decembrie 2021, într-un interviu acordat pentru ZdG, președinta Sandu a menționat că împreună cu colegii de la Președinție lucrează la un astfel de proiect.

„Împreună cu colegii de la Președinție lucrăm la un proiect de lege și o să-l lansăm în următoarele zile. El se referă la modificarea cadrului legal pe partea de confiscare, care să simplifice procedurile de confiscare, ținând cont de această constrângere care este în Constituție. Oricum, pot fi făcute ajustări, astfel încât acest proces să devină mult mai simplu”, a declarat Maia Sandu, în interviul acordat Ziarului de Gardă.

VIDEO/ „Combaterea corupției este un proces foarte important pe care îl vom duce la capăt, dar strategia de țară trebuie să fie educația”. Interviu cu Maia Sandu, președinta R. Moldova, la un an de mandat