Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Președinta Sandu a semnat…

DOC Președinta Sandu a semnat decretul privind numirea unui magistrat în funcția de președinte al Curții de Apel Bălți

Președinta R. Moldova Maia Sandu a semnat marți decretul privind numirea magistratului Ion Talpa în funcția de președinte al Curții de Apel Bălți.

Decizia vine după ce, în octombrie curent, Ion Talpă a fost desemnat de Consiliul Superior al Magistratii (CSM) președinte al Curții de Apel (CA) Bălți.

Decretul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Ion Talpa

Ion Talpa este judecător din 2005, când a început să activeze la Judecătoria Bălți, unde a devenit ulterior vicepreședinte al instanței. În 2013 a fost promovat în funcția de judecător la CA Bălți, vicepreședinte, iar la sfârșitul lunii trecute a fost numit vicepreședinte al CA Bălți. Totodată, Talpa este membru al Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor din subordinea CSM. În privința acestuia a fost intentată o procedură disciplinară, care a fost încetată în 2016, deoarece nu au fost întrunite elemente ale abaterii disciplinare.

Înainte ca membrii CSM să intre în deliberări, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, i-a luat la întrebări pe cei doi candidați la funcția de președinte al Curții de Apel Bălți în legătură cu bunurile indicate în declarațiile de avere și interese persoane.