Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) Platon și Gofman sunt…

(DOC) Platon și Gofman sunt apărați în SUA de una și aceeași companie

Omul de afaceri și ex-deputatul Veaceslav Platon, anunțat în căutare internațională la 25 iulie curent și reținut de autoritățile din Ucraina în aceeași zi, este gata să dea mărturii anchetatorilor despre implicarea persoanelor de la conducerea R. Moldova în frauda bancară. Despre aceasta anunță compania americană Frontier Solutions într-o scrisoare adresată procurorului general al Ucrainei, Iurii Luțenco, în care cere oficialului să nu permită extrădarea lui Platon în R. Moldova până ce acesta nu va fi audiat de anchetatorii americani. Frontier Solutions este aceeași companie care a expediat, de la începutul lunii iulie, două scrisori  în adresa lui Eduard Harunjen și a Adrianei Bețișor, prin care informează că fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, se afla în SUA într-o vizită de lucru,  „unde se întâlnește cu funcționari publici cu privire la subiecte oficiale”, dar și că autoritățile din SUA au inițiat o investigație pentru elucidarea furtului miliardului.

Frontier Solutions este o companie americană care oferă servicii de consultanță strategică, asistență în afaceri guvernamentale, expertiză în comunicații și este specilizată pe probleme de securitate în patrie și de imigrație, având o gamă largă de clienți din Statele Unite și din întreaga lume.”, se arată pe site-ul oficial al companiei.

frontier solutions
Scrisoarea expediată de Frontier Solutions către PG din Ucraina

Publicația eurointegration.com.ua a intrat în posesia acestei scrisori, semnate de John Sadweg, unul dintre conducătorii companiei. Acesta precizează că Frontier Solutions a încheiat un contract  cu Platon pentru a-i reprezenta interesele în legătură cu furtul miliardului.

„Domnul Platon – martorul de bază al anchetei, desfășurate de Ministerul Justiției din SUA, Poliția de Frontieră a SUA, precum și FBI, referior la furtul a peste un milioard de dolari din băncile moldovenești. El este bine informat despre instrumentele și metoda de jaf, dar și despre locul aflării banilor furați”, se arată în scrisoarea expediată de Frontier Solutions, scrie eurointegration.com.ua.

Frontier Solutions cere Procuraturii Generale a Ucrainei să amâne extrădarea în R. Moldova a lui Veaceslav Platon până la audierea acestuia de către oamenii legii din SUA. De asemenea, se stipulează că Platon s-ar afla în pericol dacă ar fi extrădat în R. Moldova.

 

Foto: newsmaker.md, logos.press.md