Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ O nouă ședință de…

DOC O nouă ședință de judecată, a 13-a la număr, în dosarul în care ex-deputatul PDM Constantin Țuțu este cercetat pentru trafic de influență și escrocherie în proporții deosebit de mari

Foto via Facebook

O nouă ședință de judecată, a 13-a la număr, în procesul în care ex-deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM) Constantin Țuțu este cercetat pentru trafic de influență și escrocherie în proporții deosebit de mari este programată pentru marți, 26 octombrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Ședința de judecată în cauza penală în care fostul deputat democrat Constantin Țuțu este învinuit de trafic de influență și escrocherie este programată cu începere de la ora 15:00. Ultima ședință în acest proces a avut loc la 13 august curent, însă atunci instanța a amânat examinarea cauzei la solicitarea procurorului de caz. Detalii aici.

Acum câteva zile, pe rolul instanței de judecată a ajuns un alt dosar penal în care este cercetat Țuțu. Este vorba despre dosarul în care fostul deputat al PD este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații a fost trimis în judecată.

În 2020, Procuratura Anticorupție (PA) a finalizat și expediat în judecată cauza penală de învinuire a fostului deputat pentru două capete de acuzare „trafic de influență” și „escrocherie în proporții deosebit de mari”. Potrivit PA, Țuțu ar fi pretins și primit 20 de mii de euro de la rudele unui bărbat, în schimbul acestei sume, fostul deputat le-ar fi promis că poate influența decizia procurorilor în vederea eliberării învinuitului din arest, deși, în realitate, nu avea asemenea influențe.

La 20 octombrie 2021, dosarul în care fostul deputat al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Constantin Țuțu este cercetat pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații a fost trimis în judecată. Procurorii anticorupție au aplicat sechestru pe imobilul fostului parlamentar. Țuțu a fost pus sub învinuire pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații. Procuratura Anticorupție (PA) i-a înaintat învinuirea fostului parlamentar pe 12 octombrie curent. Procurorii susțin că fostul deputat, fiind persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada 2014-2019 a realizat venituri din mai multe surse în sumă totală de 6 455 350 de lei și tot în aceiași perioadă a efectuat cheltuieli în sumă totală de 10 012 207 lei. Detalii aici.


În martie 2020, Constantin Țuțu, aflat în căutare internațională, s-a predat autorităților din R. Moldova, fiind reținut la punctul de trecere Leușeni, pe sensul de intrare în țară. Atunci fostul deputat susținea că dosarul în care figurează este unul „politic” și că a fost intentat ilegal. Totodată, Țuțu insista pe nevinovăția sa.

Pe 1 octombrie 2019, procurorul general interimar Dumitru Robu a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite comise de fostul deputat Constantin Țuțu, în perioada anilor 2014 – 2018.

Pe 13 mai 2016, Constantin Ţuţu a fost achitat în dosarul penal deschis în aprilie 2012 după omorul lui Alexei Veretca în curtea unui restaurant din Codrii Orheiului. De pedepse au scăpat atunci toţi figuranţii din dosar, cu excepţia lui Ion Corcodel, cel care a recunoscut că l-a împuşcat pe Veretca şi care s-a ales cu opt ani de închisoare.

Pe 30 decembrie 2019, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia Curţii de Apel Chișinău din 17 aprilie 2019, în cauza penală în care a figurat Constantin Țuțu şi a dispus rejudecarea cauzei de către instanța de apel într-un alt complet de judecată.

În perioada 2014 – 2018, Constantin Țuțu a fost deputat în facțiunea Partidului Democrat, partid condus atunci de Vladimir Plahotniuc. După schimbarea guvernării, în iunie 2019, deputatul a părăsit R. Moldova.