Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (doc) Justiția „renaște”. De ce…

(doc) Justiția „renaște”. De ce Procuratura cere dosar penal pe numele judecătoarei care anula o decizie a CEC?

Eduard Harunjen, procurorul general interimar, a trimis o solicitare în adresa Consiliului Superior al Magistraturii prin care cere aviz pozitiv pentru tragerea la răspundere penală a judecătoarei Domnica Manole, de la Curtea de Apel Chișinău, magistrată care, acum o lună și jumătate a anulat decizia Comisiei Electorale Centrale prin care referendumul inițiat de Platforma „Demnitate și Adevăr” era anulat.

În solicitarea semnată de Eduard Harunjen (legea prevede că solicitarea către CSM trebuie să fie semnată de procurorul general) pe 24 mai 2016 se menționează că la Procuratura Generală a venit o sesizare la data de 23 mai prin care se cerea tragerea la răspundere penală a judecătoarei, după ce, la 14 aprilie 2016 a anulat hotărârea Comisiei Electorale Centrale din 30 martie 2016 „cu privire la rezultatele verificării listelor de subscripție prezentate de grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican” și a obligat CEC-ul să organizeze acel referendum, pentru care au semnat aproximativ 400 de mii de oameni. Referendumul viza alegerea directă a șefului statului de către popor, dar și micșorarea numărului de deputați.

Curtea Supremă de Justiție a anulat, pe 22 aprilie 2016, hotărârea Domnicăi Manole, lăsând în vigoare decizia CEC, astfel că referendumul nu a mai fost organizat.

PG își explică demersul prin faptul că CSJ a constatat că hotărârea Domnicăi Manole a fost luată cu „interpretarea eronată de către prima instanță a unei legi care nu urma a fi aplicată deoarece era abrogată, depășirea limitelor împuternicirilor de către prima instanță prin faptul interpretării Constituției și obligării recurentului la adoptarea unui act anume”. Totodată, CSJ a motivat că „hotărârea adoptată de instanța de fond este ilegală”.

Eduard Harunjen cere permisiunea ca Domnica Manole să fie anchetată în baza art. 307 Cod Penal care se referă la „pronunţarea cu bună-ştiinţă de către judecător a unei hotărâri, sentinţe, decizii sau încheieri contrare legii”.

Membrii CSM vor discuta în ședința de marți, 31 mai 2016, solicitarea procurorului general, urmând să supună votului permisiunea de a iniția ancheta penală pe numele judecătoarei Manole.

Hotărârea luată de Domnica Manole pe 14 aprilie 2016 pentru care procurorii cer dosar penal a fost apreciată de societatea civilă, care a criticat anterior decizia CEC-ului de a nu aproba organizarea referendumului inițiat de Platforma DA.

Vedeți mai jos solicitarea Procuraturii Generale. ZdG va reveni la subiect în ediția tipărită de joi.