Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătorii și procurorii vor…

DOC Judecătorii și procurorii vor fi admiși în avocatură în baza examenului de calificare

Judecătorii și procurorii cu cel puțin 10 ani vechime în funcție, care vor dori să fie admiși în avocatură, vor susține examenul de calificare, fiind scutiți doar de efectuarea stagiului. Avizul la proiectul de hotărâre pentru modificarea Legii cu privire la avocatură, a fost aprobat miercuri, 20 octombrie, de Cabinetul de miniștri.

Potrivit ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, autorul proiectului, până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate supra vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materie de deontologie profesională a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

„Modificările respective urmăresc consolidarea instituției avocaturii în vederea creării unui sistem echitabil de administrare a justiției, care să garanteze independența și calitatea profesională înaltă a avocaților în exercitarea profesiei, fără restricții nejustificate și fără a face obiectul unor influențe, sugestii, presiuni, amenințări sau imixtiuni. De asemenea, datorită modificărilor propuse, justițiabilul va beneficia de servicii de asistență juridică calificată, acordate de către subiecți evaluați corect, după principii de meritocrație, competență profesională și integritate”, se arată în document.

Documentul urmează să fie prezentat Parlamentului pentru examinare şi aprobare.