Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Decizia luată de CSJ…

DOC Decizia luată de CSJ după ce Victor și Viorel Țopa au solicitat revizuirea dosarelor în care au fost condamnați la ani grei de închisoare

Sursa: jurnal.md

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins drept inadmisibile cele trei recursuri în anulare depuse de oamenii de afaceri Victor și Viorel Țopa în dosarele penale în care aceștia au fost anterior condamnați.

Oamenii de afaceri au depus cererile de recurs în anulare după schimbarea guvernării de la Chișinău, iar magistrații de la CSJ s-au expus pe marginea acestora la 7 mai, curent. Deciziile motivate urmează însă a fi pronunțate abia la 5 iunie 2020.

Avocatul lui Viorel și Victor Țopa, Dumitru Pavel, ne-a comunicat că cererile depuse de oameni de afaceri în instanțele naționale reprezintă o încercare de evitare a unei condamnări a R. Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO):

Dumitru Pavel

„Aceasta a fost ultima șansă acordată autorităților pentru ca să repare acele greșeli și erori grave care au fost comise la judecarea dosarelor penale, deoarece depunerea acestor cereri de recurs a rezultat din comunicarea făcută de CtEDO a plângerilor care se află pe rol la această instanță către autoritățile R. Moldova. Având în vedere că Codul de procedură penală permite declanșarea procedurilor de recurs în anulare, după ce statului i se comunică cererea aflată pe rol la Curte, noi am exercitat acest drept, ca într-un fel să permitem autorităților să revizuiască acele soluții care au fost date, vădit ilegal, pentru a evita o eventuală condamnare la CtEDO. Vedem că nimic nu s-a schimbat”, a declarat avocatul Dumitru Pavel pentru ZdG, menționând că urmează să comunice la CtEDO soluția luată de CSJ.

Victor Țopa a solicitat revizuirea condamnării la zece ani de închisoare

Victor Țopa

Pe 30 august 2019, la CSJ, cu un recurs în anulare, s-a adresat Victor Țopa. Acesta a cerut revizuirea unui dosar în care, la 6 februarie 2013, CSJ a respins recursul ordinar și a menținut sentința prin care omul de afaceri, împreună cu Vladimir Morari, au fost condamnați la 10 ani de închisoare, cu ispășirea pedepsei într-un penitenciar de tip închis pentru șantaj. 

Cei doi au fost acuzați că au deposedat, prin șantaj, trei persoane, de acțiuni la „Victoriabank” și le-au cauzat daune materiale în proporţii deosebit de mari, suma totală fiind de 31,5 milioane de lei.

Potrivit sentinței de condamnare, una dintre acționare, Galina Prodisveț, ar fi fost reținută de două persoane necunoscute la Moscova și dusă la poliție unde a fost influențată psihic, amenințată cu extrădarea în R. Moldova, acolo unde era vizată într-un dosar penal, și amenințată cu aplicarea violenței fizice în privința sa și a rudelor apropiate, dacă nu ar transmite acțiunile deținute la „Victoriabank” „în favoarea persoanelor de încredere ale lui Victor Țopa”.

În calitate atunci de avocat, Andrei Năstase invoca la CSJ, inclusiv, că dosarul a fost pornit în baza unei legi care nu exista la momentul comiterii faptei, relaţiile apărute între inculpaţi şi partea vătămată poartă caracter civil care pot fi soluţionate în ordine civilă fără a interveni o rezolvare cu caracter penal și în acţiunile inculpaţilor lipseşte componenţa de infracţiune.

Recurs în anulare în dosarele lui Victor Țopa

O altă cerere de recurs în anulare a fost depusă la 2 septembrie 2019 de către Viorel Țopa în dosarul în care, la 24 octombrie 2013, a rămas definitivă condamnarea la opt ani de închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis, pentru delapidarea averii străine și obligat să achite echivalentul în lei a 400 de mii USD în beneficiul Băncii de Economii a Moldovei (BEM). 

Potrivit sentinței de condamnare, pronunțate de Judecătoria Buiucani la 13 ianuarie 2012 și menținute de toate instanțele superioare, la 11 decembrie 2000, BEM, condusă în acel moment de Viorel Țopa, a acordat un credit de 1 milion USD companiei „Air Moldova Internaţional”. Totodată, în scopul garantării obligaţiunii de rambursare a creditului, la 30 martie 2001, între bancă şi compania offshore „Sparks Management Corporation”, gestionată, de facto, de Viorel Țopa, a fost încheiat un contract de gaj potrivit căruia, în cazul neonorării obligației de restituire a creditului, depozitul de 400 de mii USD al companiei offshore urma să fie utilizat de BEM pentru achitarea creditului, dobânzii aferente şi a penalităţilor.

Câteva luni mai târziu, la 20 august 2001, se spune în decizia de condamnare, Viorel Țopa, cunoscând despre faptul că „Air Moldova Internaţional” nu își onorează obligațiile contractuale, „unipersonal”, a aprobat retragerea depozitului de 400 de mii USD de către compania offshore pe care o gestiona. În aceeași zi, potrivit sentinței, suma a fost transferată de pe contul de depozit al „Sparks Management Corporation”, deschis în filiala nr. 1 a BEM, pe contul aceluiași offshore, deschis la o bancă din Cipru. Peste două zile, Viorel Țopa a demisionat din funcția de președinte al BEM.

În apelurile declarate în calitate de avocat, Andrei Năstase a invocat că sentinţa de condamnare este una ilegală, deoarece pe faptele pe care a fost condamnat Viorel Țopa, la 16 octombrie 2001, Procuratura Generală a emis o ordonanță de refuz în pornirea procesului penal, respectiv a fost încălcat dreptul lui Viorel Țopa la un proces echitabil, deoarece Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale stipulează că nimeni nu poate fi urmărit sau pedepsit penal pentru săvârşirea infracţiunii pentru care a fost deja achitat.

Viorel Țopa

La 28 august 2019, avocatul Dumitru Pavel a depus la CSJ recurs în anulare și într-un alt dosar în care figurează Viorel Țopa. Acesta a cerut revizuirea deciziei CSJ din 22 mai 2019, prin care a devenit definitivă pedeapsa de nouă ani de închisoare pe numele lui Viorel Țopa într-un dosar deschis pentru uz de fals și spălarea banilor în proporții deosebit de mari și de opt ani de închisoare pe numele lui Răzvan Paveliu, pentru complicitate. Respectiv, după adăugarea la pedeapsa respectivă a celei din dosarul de delapidare a averii străine, lui Viorel Țopa i-a fost stabilită o pedeapsă definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 15 ani, cu executare într-un penitenciar de tip închis. Conform sentinței primei instanțe pe acest caz, în privința celor doi au fost dispuse mandate de arestare și anunțarea în căutare.

În acest dosar, Viorel Țopa și Paveliu Răzvan au fost acuzați că ar fi falsificat semnătura partenerului lor de afaceri din cadrul companiei offshore „Atrium Limited”, Sergiu Manic, pentru convertirea şi transferul banilor de pe conturile deschise la BC „Victoriabank” SA pentru „a deghiza originea ilicită a bunurilor, achiziţiona şi utiliza bunurile care constituie venituri ilicite”.

Avocații au contestat rechizitoriul procurorilor și au declarat că respectiva cauză nu putea fi judecată „din lipsa substanţei, subiectului, obiectului, pretenţiilor ce ar putea avea caracter penal, daunelor inexistente şi altor elemente constituante ale unui dosar penal”.


Viorel Țopa și Victor Țopa s-au adresat la CtEDO în 2011 și 2012. Viorel Țopa a reclamat încălcarea drepturilor în cadrul dosarului în care a fost condamnat de delapidare a averii străine, iar Victor Țopa, s-a plâns pe încălcarea drepturilor în dosarul pentru șantaj.

Anterior, atât Victor Țopa, cât Viorel Țopa au declarat că dosarele penale pe care le au în R. Moldova le-au fost fabricate de către fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, prin intermediul instituțiilor pe care le controla, tot el fiind cel care i-a deposedat de afaceri.