Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CA Chișinău a admis…

DOC CA Chișinău a admis strămutarea procesului dintre magistratul Clima și președinta Sandu de la Judecătoria Chișinău la Judecătoria Cahul. Dosarul, repartizat spre examinare

Colaj ZdG

Magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au admis cererea de strămutare a cauzei civile în procesul dintre magistratul Vladislav Clima și președinta Maia Sandu, de la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, la Judecătoria Cahul, sediul central. Astfel, procesul intentat de judecătorul Clima împotriva președintei Sandu, în care magistratul a cerut verificarea legalității decretului prin care șefa statului a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova, socialistul Igor Dodon, privind numirea lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău a fost repartizat spre examinare judecătorilor de la Judecătoria Cahul, sediul central.

O Încheiere în acest sens a fost pronunțată la 20 octombrie, de către Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău, – Marina Anton, Vitalie Cotorobai și Ion Secrieru.

„Se admite cererea depusă de Secretarul general adjunct, Rozalina Albu în interesele Președintelui Republicii Moldova cu privire la strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Clima Vladislav împotriva Președintelui Republicii Moldova privind anularea actului administrativ. Cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Clima Vladislav împotriva Președintelui Republicii Moldova privind anularea actului administrativ, se strămută spre examinare la Judecătoria Cahul (sediul central)”, se menționează în Încheierea pronunțată de instanța de Apel.

Încheierea pronunțată de către CA Chișinău:

La 29 octombrie, cauza civilă dintre magistratul Vladislav Clima și președinta Maia Sandu a fost înregistrată și repartizată spre examinare.

La 20 octombrie, printr-o încheiere a Curții Supreme de Justiție (CSJ), Curtea de Apel (CA) Chișinău a examinat cererea de strămutare a cauzei civile depusă de reprezentanții Președinției în procesul intentat de judecătorul Vladislav Clima împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu, în care magistratul a cerut verificarea legalității decretului prin care șefa statului a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova, socialistul Igor Dodon, privind numirea lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău. Detalii aici.

Prima ședință de judecată în procesul intentat de judecătorul Vladislav Clima împotriva președintei R. Moldova, Maia Sandu, programată pentru miercuri, 22 septembrie, la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, în care magistratul a cerut verificarea legalității decretului prin care șefa statului a anulat decretul ex-președintelui R. Moldova, socialistul Igor Dodon, privind numirea lui Clima în funcția de președinte al CA Chișinău nu a avut loc, întrucât reprezentanții Președinției au solicitat strămutarea cauzei la o altă instanță egală în grad. Detalii aici.

Astfel, cauza a fost transmisă CA Chișinău pentru examinarea cererii de strămutare. CA Chișinău a redirecționat cauza către CSJ întrucât magistratul Vladislav Clima activează în cadrul CA Chișinău, instanța de apel care urma să examineze cererea Președinției.


La 14 iulie curent, magistratul Vladislav Clima a acționat-o in judecată pe președinta R. Moldova, Maia Sandu. Clima solicită Judecătoriei Chișinău sa verifice legalitatea decretului prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel.

La 11 iunie curent, înainte de a merge în judecată, Clima a expediat o cerere prealabilă în adresa Președinției prin care a solicitat verificarea legalității și anularea decretului semnat de președinta R. Moldova, Maia Sandu, prin care a fost demis din funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Atunci, într-un comentariu pentru ZdG, Clima declara că „deși legea îi oferă dreptul de a cere suspendarea decretului la autoritatea emitentă și apoi în instanță, la etapa prejudiciară nu va face uz de el pentru a nu admite utilizarea justiției în campanie electorală”.

Clima nu mai este șeful CA Chișinău după ce la 28 mai curent, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat decretul fostului șef de stat Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău, menționând că „Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție”.

La 5 mai curent, fostul deputat comunist, activistul Grigore Petrenco a formulat o cerere către Președinție prin care i-a solicitat președintei R. Moldova, Maia Sandu, să anuleze decretul din 2 septembrie 2020 prin care judecătorul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

În argumentarea solicitării făcute, Petrenco a acuzat conflicte de interese între judecătorul Veaceslav Clima și două membre ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Carolina Ciugureanu-Mihailuță și Elena Belei. Activistul a menționat că cele două membre al CSM ar fi trebuit să se abțină de la procedura de vot în cazul lui Clima întrucât acestea se aflau atunci în conflicte de interese cu judecătorul.

Potrivit lui Petrenco, în 2020, la momentul alegerii lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Vladislav Clima examina un dosar în care era vizat tatăl membrei CSM Carolinei Ciugureanu – Ciugureanu Mihail, astfel, potrivit activistului, membra CSM ar fi trebui să se abțină sau să nu participe la procedura de vot în vederea numirii lui Clima în funcția de președinte la Curtea de Apel Chișinău.

În context, Petrenco a declarat că și membra CSM Elena Belei s-ar fi aflat în conflict de interese cu Vladislav Clima în momentul numirii lui Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit lui Petrenco, Vladislav Clima și Elena Belei au învățat în același curs, sunt prieteni și colegi la Catedra de drept procedural civil. Activistul menționează că Elena Belei a fost și conducătoarea tezei de doctorat a lui Vladislav Clima.

Atât Belei, cât și Ciugureanu nu mai sunt membre ale CSM, după ce Curtea Constituțională (CC) a declarat neconstituționale modificările la Legea cu privire la CSM în partea ce ține de majorarea numărului membrilor CSM de la 12 la 15.

MAI MULTE DETALII AICI: DOC/ Fost deputat comunist invocă conflicte de interese între judecătorul Vladislav Clima și doi membri CSM și îi solicită președintei Sandu să anuleze decretul prin care magistratul a fost numit președinte la Curtea de Apel