Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Apărătorii lui Plahotniuc nu…

DOC Apărătorii lui Plahotniuc nu renunță: au cerut din nou strămutarea cauzei privind aplicarea arestului în privința fostului lider al PDM, de la Judecătoria Chișinău la o altă instanță de fond. Decizia CSJ

Apărătorii fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc, nu renunță și continuă să ceară Curții Supreme de Justiție (CSJ) strămutarea cauzei privind aplicarea măsurii de arest în privința lui Plahotniuc de la Judecătoria Chișinău la o altă instanță egală în grad. Și de această dată magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au decis că cererea este neîntemeiată și au respins-o fără drept de atac. Avocații lui Plahotniuc au mai depus și anterior astfel de cereri, iar toate au fost respinse la neîntemeiate.

În aceste condiții, solicitarea acuzatorilor privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința fostului lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc va fi examinată de către magistrații Judecătoriei Chișinău.


Ultima Încheiere în acest sens a fost emisă vineri, 28 ianuarie curent, de Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție în componența magistraților Nadejda Toma, Victor Boico și Iurie Diacono.

La 17 ianuarie curent, avocatul Lucian Rogac, în numele lui Plahotniuc, a înaintat o cerere prin care a solicitat strămutarea judecării demersului procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la o altă instanță egală în grad. Potrivit apărătorului motiv pentru înaintarea cererii de strămutare „a servit suspiciunea ultimului referitor la imparțialitatea judecătorului raportor la examinarea demersului înaintat de procuror”.

„(…) avocatul susține că în ședința de judecată privind examinarea demersului procurorului de aplicare a măsurii preventive în privința învinuitului Plahotniuc Vladimir, a solicitat, dat fiind faptul că a depus în adresa procurorului ierarhic superior o cerere de recuzare a procurorilor menționați de ultimul, amânarea ședinței de judecată până la pronunțarea unei soluții pe marginea acesteia. Potrivit avocatului, judecătorul de instrucție la examinarea cererii înaintate a manifestat un comportament părtinitor părții acuzării manifestat prin sugerarea poziției ce urma să fie vociferată de către procuror întru respingerea cererii de amânare înaintate de apărare”, se menționează în Încheirea CSJ.

Colegiul penal al CSJ menționează în Încheierea emisă că, examinând cererea de strămutare, în raport cu prevederile legii, această a fost fi respinsă întrucât „criticele avocatului sunt neîntemeiate”.

„Colegiul Penal ține să consemneze că găsește neîntemeiate criticele titularului cererii de strămutare și consideră relevant de a puncta că cele arătate de avocatul Rogac Lucian nu cad sub incidența temeiurilor de strămutare a demersului procurorului privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința învinuitului Plahotniuc Vladimir.

Prin urmare, Colegiul penal conchide că cererea avocatului Rogac Lucian în numele învinuitului Plahotniuc Vladimir, de strămutarea a judecării cauzei privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest preventiv, înaintat la demersul părții acuzării din 05.11.2021, nu conține motive și documente care potrivit legii ar servi drept temei de strămutare a 4 cauzei menționate, circumstanțele indicate în cerere având un caracter declarativ și lipsit de susținere probantă, fapt ce impune soluția respingerii cererii respective, ca fiind neîntemeiat”, se arată în Încheierea CSJ.

Încheierea este irevocabilă.

Anterior, avocatul lui Plahotniuc a mai mai solicitat Curții Supreme de Justiției (CSJ) strămutarea examinării demersului procurorilor privind aplicarea arestului în privința lui Plahotniuc. Toate cererile în acest sens au fost respinse.

Pe rolul Judecătoriei Chişinău se află examinarea demersului înaintat de procurori la 5 noiembrie 2021, privind aplicarea măsurii preventive sub formă de arest în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Procurorii de la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au cerut anterior aplicarea unui mandat de arestare pe numele lui Vladimir Plahotniuc. Fostul lider al PDM, plecat din țară în iunie 2019, este vizat într-un nou dosar penal privind frauda bancară.

Citiți și: Noi detalii despre evoluția și tranzacțiile financiare din dosarul în care Plahotniuc este cercetat pentru spălare de bani

Vladimir Plahotniuc a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după ce partidul pe care-l conducea, PDM, a cedat guvernarea unei coaliții formate din Blocul ACUM și PSRM, destrămată în noiembrie 2019. Ulterior plecării lui Plahotniuc din țară, pe numele acestuia au fost pornite mai multe cauze penale. În luna martie 2020, Ambasada SUA la Chișinău a confirmat că Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.