Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ANI a constatat pe…

DOC ANI a constatat pe numele unei foste secretare de stat a MAI o avere nejustificată de peste un MILION de lei, după un articol ZdG

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat pe numele Marianei Grama, fostă secretară de stat a Ministerului Afacerilor Interne (MAI), o avere nejustificată în mărime totală de peste 1 milion de lei. Controlul averii pe numele fostei secretare de stat a fost pornit în baza unei sesizări din oficiu dintr-un articol scris de Ziarul de Gardă.

Inspectorul de integritate a verificat averea fostului demnitar de stat și a familiei acesteia pentru perioadele 2014-2016 și 2016 – 2021. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a constatat diferență substanțială între averea dobândită și veniturile obținute pentru anul 2020, în sumă de peste 1 milion de lei.

„Suma a fost identificată ca urmare a unor modificări patrimoniale, pe care inspectorul le-a vizualizat pe toată perioada 2016- 2021. Astfel, pe parcursul anului 2020, familia fostului secretar obțin anumite bunuri și înregistrează operațiuni bancare ce vizează deschiderea unui cont bancar și alimentarea acestuia. Respectiv, în iunie 2020, soțul subiectului de control a intrat în posesia a trei bunuri imobile, în valoare contractuală de peste 840 de mii de lei. În septembrie 2020, fostul demnitar de stat a procurat două bunuri imobile în valoare de peste 1,5 milioane de lei. În același an, subiectul deschide un cont bancar de depozit pentru suma de 46 de mii de euro. Ulterior, acest cont bancar este alimentat cu sumele de 375 de mii de lei și cu o altă sumă de peste 95 de mii de lei”, precizează reprezentanții ANI.

În total, suma modificărilor patrimoniale ale familiei fostului secretar de stat ce includ cheltuieli însumează cifra de peste 3,8 milioane de lei. Însă, disponibilitățile financiare oficiale și justificate ale acestuia sunt de peste 2,8 milioane de lei, fiind stabilită astfel diferența substanțială.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere în cadrul controlului, Mariana Grama a justificat doar o parte din constatările prezentate de inspectorul de integritate.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, Grama riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică pe o perioada de 3 ani. Iar, suma nejustificată identificată în cadrul controlului, urmează să fie confiscată în folosul statului.

Pe 11 mai curent, ZdG a scris că unii șefi din cadrul MAI au obținut în 2020 venituri din salarii de sute de mii de lei. Majoritatea angajaților MAI nu au declarat achiziții pe care le-ar fi făcut anul trecut. 

Fosta secretară de stat din cadrul MAI Mariana Grama a ridicat în 2020 un salariu de 257 065,07 lei de la Ministerul Afacerilor Interne. Mariana Grama indică în declarația sa de avere și interese personale că în 2020 a încasat o indemnizație COVID-19 în valoare de 16 mii lei, precum și o pensie de 119 984,48 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale.

De asemenea, familia Grama deține un teren intravilan care ar valora 43 mii lei, precum și un teren intravilan care ar costa 193 827 lei. Totodată, familia Grama indică și patru terenuri extravilane care au fost dobândite în urm unor decizii ale Primăriei municipiului Chișinău.

În anul 2020, familia Grama a dobândit două case de locuit: o casă care valorează nu mai puțin de 43 mii de euro, dar și o casă care valorează 1 123 698 lei. Familia Grama deține în proprietate un autoturism Mercedes Viano pe care l-a dobândit în 2014. Acesta ar valora 123 335,08 lei. Secretara de stat Mariana Grama indică în actul său de avere și interese că deține două conturi bancare unde sunt depozitați, în total, 67 411,94 lei.

DOC/ Averile și veniturile declarate de șefii din MAI în 2020. Cum explică un șef de direcție cele 106 ha de terenuri din declarația de avere