Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Deputatul Vladimir Hotineanu, scos basma…

Deputatul Vladimir Hotineanu, scos basma curată de judecători într-un dosar legat de incompatibilitatea funcțiilor

Vladimir Hotineanu, deputat și fost ministru al Sănătății, a cerut de la fosta Comisie Națională de Integritate (CNI), transformată acum în Autoritatea Naţională de Integritate, suma de 100 000 de lei drept prejudiciu moral și pentru cheltuieli de judecată. Demnitarul a solicitat aceste despăgubiri după ce CNI a stabilit că el se face vinovat de incompatibilitate de funcții, iar cazul a ajuns la finalitate în decembrie 2016, scrie portalul mold-street.com.

În luna martie 2015, CNI a adoptat un act prin care a constatat că Vladimir Hotineanu, preşedintele comisiei parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, a admis o incompatibilitate de funcții deoarece concomitent activa și în funcția de șef al Catedrei chirurgie nr. 2 a USMF „Nicolae Testemițanu”, cu retribuția muncii reieșind din 100 ore într-un an de studii.

Șef de comisie parlamentară, şef de catedră și redactor-șef

Comisia și-a motivat decizia că un demnitar poate fi remunerat, în afară de funcția de bază, doar dacă acesta desfășoară activitate didactică, științifică sau de creație. Membrii CNI argumentau atunci însă că funcția de șef de catedră pe care o avea Hotineanu nu se include în activitate didactică.

Comisia considera că, în cazul dat, calitatea (funcția) de șef al Catedrei Chirurgie nr. 2 a USMF “Nicolae Testemițanu”, exercitată de către Vladimir Hotineanu, constituie funcție administrativă și nu are nimic în comun cu activitatea didactică practicată în calitate de profesor universitar, care este permisă prin lege și la care persoana vizată (declarantul) a atribuit-o”, este menționat în actul de constatare emis de CNI.

Totodată, pe lângă funcția de deputat, Vladimir Hotineanu mai indică în declarațiile de avere pentru anul 2013 și 2014 că era redactor-șef al publicației periodice “Arta Medica”. Și aici CNI crede că este o incompatibilitate de funcții. „Comisia consideră că, în cazul dat, calitatea de redactor-șef al publicației “Arta Medica”, exercitată de către Vladimir Hotineanu, constituie funcție administrativă în cadrul organizației necomerciale și nu ține de domeniul activității științifice sau de creație premise prin lege, la care persoana vizată (declarantul) a atribuit-o”, a precizat CNI.

Cum s-a încheiat procesul legat de posibila încălcare a regimului juridic al incompatibilităților de către deputatul Vladimir Hotineanu, citiți pe mold-street.com.