Principală  —  IMPORTANTE   —   Cum (nu)va afecta avizul Comisiei…

Cum (nu)va afecta avizul Comisiei de la Veneția activitatea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo? Ministrul Justiției: „Vom pune avizul Comisiei de la Veneția în acord cu legea fără doar și poate”

Colaj ZdG

Comisia de la Veneția a emis luni o opinie critică cu privire la modificările operate la Legea cu privire la Procuratură și a recomandat autorităților de la Chișinău să revizuiască anumite decizii din legea aprobată. Două dintre principalele recomandări sunt revizuirea substanțială a procedurii de evaluare a performanțelor procurorului general și reîncadrarea procurorului general al R. Moldova în componența Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) cu calitate de membru de drept.

Sergiu Litvinenco, ministru al Justiției, susține că a luat act de opinia Comisiei de la Veneția în legătură cu modificările operate la Legea Procuraturii și că împreună cu colegii de la Ministerul Justiției vor ajusta prevederile legii ținând cont de recomandările Comisiei. Însă, spune ministrul Justiției, modificările și ajutările la lege vor fi operate treptat și abia după ce vor fi supuse consultărilor publice.

În ceea ce privește evaluarea performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo, potrivit ministrului Justiției, procesele care se află deja în derulare nu vor suferi modificări și nu vor fi întrerupte. Astfel că, Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general deja creată își va continua activitatea, întrucât recomandările Comisiei de la Veneția în acest sens nu periclitează activitatea acestei comisii.

Apărătorii procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo susțin că prin avizul Comisiei de la Veneția guvernarea „a primit o palmă peste obraz”. În context, avocații spun că au atacat în instanțele de judecată toate deciziile adoptate de CSP.


Ministrul Justiției: „Noi vom pune avizul Comisiei de la Veneția în acord cu legea fără doar și poate”

Solicitat de Ziarul de Gardă, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco ne-a comunicat că responsabilii de la Ministerul Justiției urmează să vină cu ajustări la Legea cu privire la Procuratură în sensul în care documentul să fie în adus în concordanță cu avizul Comisiei de la Veneția, însă acest lucru nu se va întâmpla în perioada imediat următoare. Pentru a ajusta Legea cu privire la Procuratură, spune ministrul, urmează să fie organizate consultări publice, iar ulterior documentul va fi modificat treptat și va conține „criterii clare” care vor fi incluse în regulamentul cu privire la procedura de evaluare a performanțelor procurorilor, dar și a procurorului general.

Sergiu Litvinenco

„(…) Referitor la opinia Comisiei de la Veneția, aceasta a fost făcută publică luni și noi în zilele ce urmează o să vedem cum mergem înainte pentru a pune în acord, pentru că evident noi trebuie să punem în acord legislația cu avizul Comisiei de la Veneția. În avizul Comisiei de la Veneția este menționat că în lege nu există suficiente prevederi care ar ține de evaluarea procurorului general, nu există aceleași criterii de evaluare. Cu aceste criterii eu sunt de acord și acest lucru l-am menționat și în avizul Guvernului. Problema este de așa natură că Legea cu privire la Procuratură nu conține criterii nici pentru procurori și nici pentru procurorul general. (…) Ar fi bine ca aceste criterii să fie indicate, dar în situația în care ele nu există pentru procurorii simpli în lege este un pic nonsens să le introduci pentru procurorul general, dar în principiul, da, ele trebuie să fie în lege. (…) Se obiectează că nu există criterii pentru procurorul general atâta timp cât nu există pentru procurorii simpli. Soluția logică ar fi ca să introducem criterii și pentru procurori și pentru procurorul general. Noi vom reveni cu siguranță la pașii pe care urmează să-i parcurgem. Poate vom discuta și la CSP. Eu nu cred că este real ca Legea Procuraturii să fie modificată peste o lună pentru că trebuie să avem dezbateri, să nu ne grăbim. (…) Pentru punerea în acord a legii, noi trebuie să stabilim calendarul, planul de măsuri, să vedem cum punem în acord legislația noastră cu acest aviz al Comisiei de la Veneția și noi îl vom pune în acord fără doar și poate. Lucrul acesta trebuie să-l facem într-o manieră calmă, fără să ne grăbim”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Avizul Comisiei de la Veneția nu va afecta activitatea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo

Cât despre activitatea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ministrul Justiției susține că avizul Comisiei de la Veneția nu va afecta activitatea Comisiei întrucât nu există „impedimente legale”.

„Nu există impedimente de natură formală pentru activitatea Comisiei de evaluare, dar noi vom vedea, vom revizui și vom reveni neapărat. Eu cred că subiectul acesta trebuie să-l discutăm și la CSP și noi să trecem prin Avizul Comisiei de la Veneția pentru a vedea care ar fi formula cea mai bună. (…) Legat de Comisia de evaluare eu nu văd impedimente de natură legală ca ea să nu-și continue activitatea, ele nu există. Lucrul acesta trebuie analizat de CSP, iar apoi analizat mai departe. Strict formal eu nu văd impedimente legale ca activitatea Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general să nu continue. Aceasta este opinia mea”, a declarat ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

Președinta CSP: „Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general trebuie să vină cu un raport față de opinia Comisiei de la Veneția”

Angela Motuzoc, președinta CSP

Solicitată de Ziarul de Gardă, președinta Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Angela Motuzoc, autoare a solicitării opiniei Comisiei de la Veneția cu privire la modificările operate la Legea Procuraturii, spune ca a recepționat avizul Comisiei de la Veneția și susține că membrii Comisiei de evaluare a procurorului general urmează să vină cu un raport față de avizul Comisiei de la Veneția prin care să anunțe pașii pe care urmează să-i întreprindă în acest sens.

„După cum a anunțat și ministrul Justiției, urmează a fi revizuită Legea Procuraturii pentru a fi adaptată la normele propuse de Comisia de la Veneția. Ce ține de comisia de evaluare, CSP nu poate să se expună. Comisia de evaluare va examina acest aviz și va veni cu careva soluții. Comisia de evaluare trebuie să vină cu un raport față de opinia Comisiei de la Veneția”, a declarat Angela Motuzoc, președinta CSP.

Membrii Comisiei de evaluare (CE) așteaptă decizia CA Chișinău la solicitarea lui Stoianoglo privind suspendarea formării CE

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Eugeniu Roșca, șef al serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Aparatului CSP, ne-a comunicat că membrii Comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat așteaptă ca, Curtea de Apel Chișinău să se expună asupra unei solicitări depusă de avocații lui Stoianoglo prin care au cerut instanței de apel suspendarea constituirii comisiei de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, iar abia după aceasta vor veni cu un comentariu privind următoarele acțiuni pe care ar urma să le întreprindă Comisia.

„Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general este în așteptarea unei decizii a CA Chișinău în legătură cu solicitarea procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo cu privire la activitatea comisiei de evaluare și după ce se va pronunța instanța Comisia va lua decizia respectivă – de a continua sau de a sista sau suspenda activitatea întregii comisii. Opinia Comisiei de la Veneția are caracter de recomandare”, a declarat Eugeniu Roșca, șef al serviciului protocol, relații internaționale și cu publicul al Aparatului CSP.

Avocatul lui Stoianoglo, despre opinia Comisiei de la Veneția”: „Guvernarea, Parlamentul, Curtea Constituțională – au primit o palmă peste obraz

Solicitat de ZdG, Iurie Mărgineanu, unul dintre apărătorii Alexandr Stoianoglo, susține că prin avizul Comisiei de la Veneția guvernarea „a primit o palmă peste obraz”. În context, avocatul susține că împreună cu ceilalți avocați au atacat în instanțele de judecată toate deciziile adoptate CSP.

„Diplomatic spus guvernarea, Parlamentul, Curtea Constituțională au primit o palmă peste obraz…(…) Toate hotârârile CSP au fost contestate în instanță”, ne-a comunicat avocatul.

Luni, 13 decembrie, Comisia de la Veneția a publicat opinia cu privire la modificările operate de autoritățile de la Chișinău la Legea Procuraturii. Astfel, potrivit Comisiei de la Veneția, procurorul general trebuie să fie reîncadrat în componența CSP, iar actuala procedura de evaluare a performanțelor acestuia ar trebui să fie revizuită substanțial. Detalii aici

Principalele recomandări ale Comisiei de la Veneția:

  • așteptarea legală a membrilor CSP de a-și finaliza mandatele. Mandatele acestora nu trebuie întrerupte fără motive foarte întemeiate
  • procedura de evaluare a performanțelor procurorului general ar trebui revizuită semnificativ. În special, legea ar trebui să descrie în mod clar natura și principalii indicatori ai evaluării performanței și să clarifice prin ce diferă aceasta procedură de răspunderea disciplinară. (…) Comisia de evaluare nu ar trebui să aibă dreptul să funcționeze fără membrii procurori, iar legea ar trebui să stipuleze în mod clar că recomandările comisiei nu sunt obligatorii pentru CSP.
  • CPS ar trebui să aibă puterea de a decide dacă suspendarea procurorului general în legătură cu un dosar penal intentat împotriva sa este justificată;
  • suspendarea PG nu ar trebui să înceteze automat mandatele adjuncților săi

Comisia de la Veneția a constatat că în ultimii ani componența Consiliului Superior al Procurorii (CSP) a fost modificată de două ori. Astfel de schimbări dese pot da impresia că fiecare majoritate parlamentară respectivă a încercat să schimbe raportul de putere în CSP în favoarea sa. Modificările legislative nu ar trebui să vizeze înlocuirea anumitor funcționari sub pretextul unei reforme instituţionale. Pentru a reduce riscul de astfel de modificări arbitrare, ar fi utilă reglementarea componenței CSP în Constituție sau, cel puțin, să solicite o majoritate calificată de voturi pentru schimbări atât de importante în legislație pe CSP.

DOC/ Opinia Comisiei de la Veneția cu privire la modificările operate la Legea Procuraturii: Procurorul general să fie reîncadrat în componența CSP, iar actuala procedură de evaluare a performanțelor acestuia să fie revizuită