Copiii – victime ale infracţiunilor

Potrivit unui studiu efectuat de Procuratura Generală, în ultimii ani s-a atestat o creştere a numărului cazurilor de victimizare a copiilor prin acţiuni de atentare la viaţa, sănătatea, dezvoltarea, demnitatea sau moralitatea acestora. Situaţia se agravează atunci, când în rol de abuzatori figurează părinţi, reprezentanţi legali sau alte persoane, în grija cărora se află copiii.

Datele statistice atestă că în cursul anului trecut au fost pornite 1334 de cauze penale, în care 1381 de copii figurează în calitate de victime ale infracţiunilor, înregistrându-se o creştere cu circa 24% faţă de perioada analogică a anului 2014, când au fost iniţiate 1073 de cauze penale.

Copiii au figurat în calitate de victime ale infracţiunilor:
• patrimoniale (furturi, jafuri) – 348 de cauze penale (391 de cauze penale în anul 2014);
• violenţă în familie – 118 cauze penale (117 în anul 2014);
• încălcarea regulilor de securitate a circulaţiei rutiere – 84 de cauze penale (87 în anul 2014);
• huliganism – 53 de cauze penale (47 în anul 2014);
• vătămarea integrităţii corporale a copiilor – 32 de cauze penale (35 în anul 2014);
• contra vieţii – 6 cauze penale (7 în anul 2014).

În 332 de cauze penale copiii au fost victime ale infracţiunilor privind viaţa sexuală, dintre care, în 39 de cazuri aceştia au fost abuzaţi în familie (de tatăl biologic – 11 cazuri, concubinul mamei – 13, alte rude – 15 cazuri).

În anul 2015 au fost înregistrate 214 cazuri de violenţă asupra copiilor, comise în instituţiile de învăţămînt, inclusiv între semeni – 182 cazuri. Copii deseori recurg la violenţă în timpul recreaţiilor sau după lecţii.

Eşecul şcolar sau sentimental, dificultăţile de adaptare a copiilor, dezechilibrul emoţional, pe fundalul lipsei de comunicare eficientă cu părinţii sau rudele, generează auto-agresiune, culminând uneori cu sinuciderea. În cursul anului 2015 a crescut numărul tentativelor de suicid în rândurile minorilor, fiind înregistrate 103 cazuri (96 – în 2014), în special a celor cu vârstele cuprinse între 13-16 ani (70 de copii). Totodată, au fost înregistrate 5 cazuri de suicid al copiilor (2 fete şi 3 băieţi), cu vîrstele cuprinse între 13-16 ani. În toate cazurile suicidul s-a produs prin strangulare.

În majoritatea cazurilor de suicid sau a tentativelor de suicid, copiii creşteau şi erau educaţi în familii monoparentale, fie părinţii erau plecaţi peste hotare, iar minorii au rămas cu buneii sau alte rude. Uneori, relaţiile tensionate între părinţi, divorţul, alte probleme în familie îi descurajează pe copii, cei mai sensibili recurgînd la măsuri extreme.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *