Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt pretendenții la fotoliul…

Cine sunt pretendenții la fotoliul de procuror general

În ultima zi de concurs pen­tru func­ția de pro­cu­ror gene­ral șase pretendenți au depus dosarele de participare.  Deși cursa pentru fotoliul de șef a Procuraturii Generale a demarat la 22 septembrie,  în dimineața acestei zile nimeni nu-și manifestase însă intenția de suplinire a funcției, deve­nită vacantă la 1 mar­tie 2016, după ofi­ci­a­li­za­rea demi­siei lui Cor­ne­liu Gurin. Printre candidați se numără Eduard Harunjen, procuror general interimar, Viorel Morari, procurorul-șef al Procurtaturii Anticorupție și Igor Popa, procurorul municipiului Chișinău.

Despre Edu­ard Haru­n­jen, care a deți­nut func­ția de pro­cu­ror gene­ral inte­ri­mar în ulti­mele șase luni, ZdG a scris în august 2013 că locu­iește într-o casă de mili­oane, amplasată într-o zonă de elită de la Tele­cen­tru. Haru­n­jen este unul din­tre pro­cu­ro­rii care a fost supus unei pro­ce­duri dis­ci­pli­nare în legă­tură cu dosa­ru­l penal por­nit pe fap­tul dece­su­lui tână­ru­lui Ion Ţâbu­leac, ca urmare a eve­ni­men­te­lor din 7 apri­lie 2009.

(foto) Casa și CV-ul procurorului general interimar, Eduard Harunjen

La concurs au depus dosare adjuncții procurorului general interimar: Igor Serbinov și Iurie Garaba. Ultimul a deținut aproape patru ani funcția de şef al Direcţiei investigaţii generale, iar ulterior și șefia Consiliului Superior al Procurorilor.

Igor Serbinov este din 2004 șef al Direcției judiciare a Procuraturii Generale, iar din 2007 a devenit adjunct al Procurorului General al RM.

De asemenea, la șefia PG aspiră și Igor Popa, procurorul municipiului Chișinău. Acesta a ajuns în atenţia opi­niei publice în peri­oada guver­nă­rii comu­niste, când a instru­men­tat mai multe dosare împo­triva lide­ri­lor opo­zi­ţiei de atunci. Popa este şi pro­cu­ro­rul care a sem­nat mai multe demer­suri pri­vind jude­ca­rea şi reţi­ne­rea tine­ri­lor pro­tes­ta­tari la 7 apri­lie 2009. Ajuns la şefia Pro­cu­ra­tu­rii Râş­cani în 2012, Popa s-a mutat în 2013 în casă nouă, procurându-şi un apar­ta­ment de 123 m.p., a cărui valoare de piaţă depă­şeşte 1 milion de lei, mult peste sala­riul său anual, care a ajuns la doar 113 mii de lei în 2013 și 111 mii în 2014.

În 2014, Igor Popa și-a cum­pă­rat și mașină nouă, un Hyun­dai Santa Fe fabri­cat în 2014, cu 405 mii de lei. Soţia lui Igor Popa, Ala Popa, este avo­cată, aflată acum în con­ce­diu pen­tru îngri­ji­rea copi­lu­lui.

De numai șase luni la șefia PA, și Viorel Morari și-a manifestat intenția de a ajunge la șefia PG. Con­form decla­ra­ţiei cu pri­vire la veni­turi şi pro­pri­e­tate pe anul 2014, Vio­rel Morari declară un sala­riu de 135 mii de lei şi veni­turi de 74 de mii din acti­vi­tăţi didac­tice. Morari mai declară că, anul tre­cut, părinţii i-au acor­dat un aju­tor mate­rial în sumă de 27,7 mii de lei. Tot­o­dată, acesta declară două apar­ta­mente, de 49 şi 99 m.p., pe care le deţine prin con­tract de loca­ţiune, dar şi patru auto­mo­bile, toate dobân­dite în 2013 şi toate obţi­nute prin con­tracte de folo­sinţă: o Skoda Octa­via, două Land Rover Fre­e­lan­der şi un Volvo XC 90. În 2014, pro­cu­ro­rul a luat două cre­dite, unul în valoare de 15 mii de euro şi altul de 15 mii USD, pen­tru 15 ani, cu o rată a dobân­zii de 0%.

CV-ul și averea lui Viorel Morari, noul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție

Un alt candidat la fotoliul de procuror general este Ruslan Cașu, procuror în Procuratura sectorului Ciocana.

După examinarea dosarelor și pronunțarea asupra accesibilității acestora, candidații vor fi supuși la trei teste: poligraful, veri­fi­ca­rea de către SIS și exa­me­nul medi­cal.

Vii­to­rul pro­cu­ror gene­ral va fi numit în func­ție pe un ter­men de 7 ani, fără drep­tul de a fi numit din nou în această func­ție. După expi­ra­rea man­da­tu­lui, pro­cu­ro­rul gene­ral își poate alege func­ția în care să acti­veze ulte­rior, fiind numit acolo fără con­curs.