Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt cei patru procurori…

Cine sunt cei patru procurori care au primit titlul de „cel mai bun în profesie” și ce dosare au gestionat

Patru procurori au primit titlul de „cel mai bun în profesie”, concurs inițiat în urma unui ordin semnat de procurorul general Eduard Harunjen la 31 ianuarie 2017. Diplomele au fost acordate în cadrul Adunării Generale a Procurorilor care a avut loc vineri, 24 februarie 2017 la Palatul Feroviarilor din capitală. Vedeți mai jos cine sunt cei patru procurori și ce dosare au gestionat.

Maxim Gropa, procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Maxim Gropa a activat, până la reformarea procuraturii, în Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale din cadrul Procuraturii Generale. Procurorul a gestionat așa zisul dosar „Makena”. 15 angajați ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare (DIP) au fost puși sub învinuireîn acest dosar pentru „depăşirea atribuţiilor de serviciu” şi „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”. Ana Ursachi, avocata unor persoane implicate în dosar l-a acuzat pe Gropa de atac raider asupra sistemului penitenciar prin intentarea unor dosare penale asupra conducerii de vârf ai DIP. Ea nota  că acuzarea celor 15 angajați din cadrul DIP era de fapt o răzbunare personală a procurorului Maxim Gropa, care nu era coordonată cu conducerea superioară a Procuraturii Generale.

Diana Turenco, procuror în Procuratura r. Drochia.

Diana Turenco a ajuns procuror recent. Conform Hotărârii nr. 617 din 12 decembrie 2014 a Colegiul de calificare s-a considerat promovat examenul de capacitate de către Diana Turenco, candidat la funcţia de procuror în Procuratura raionului Drochia, cu media generală 7,6. Prin Hotărîrea nr. 12-2/15 din 22 ianuarie 2015, Consiliul Superior al Procurorilor a validat Hotărîrea Colegiului de calificare nr. 617 din 12 decembrie 2014 privind rezultatele examenului de capacitate organizat pentru suplinirea funcţiilor vacante de procuror în procuratură. Prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 329-p din 26 martie 2015, ea a fost numită în funcția de procuror în cadrul Procuraturii raionului Drochia.

Victor Muntean, procuror în Procuratura Anticorupție

Victor Munrean, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova nr. 607-p din 05 iulie 2007 a fost numit în funcția de procuror în Procuratura Anticorupție. Acuzatorul de stat este cel care a condus urmărirea penală și a reprezentat acuzarea de stat în dosarul condamnării judecătoarei Elena Roibu și avocatei Tatiana Mostovoi-Filimancov. Deși condamnate, acestea au fugit din sala, chiar înainte de sentință, fiind de negăsit și astăzi. Muntean a fost și procurorul care a condus urmărirea penală în cazul condamnării la închisoare cu suspendare a fostului judecător „raider”, Nicolae Nogai.

Grigore Ciochină, procuror în Procuratura r. Nisporeni

Grigore Ciochină a absolvit Institutul Național al Justiției în 2014, fiind ulterior angajat la Procuratura Nisporeni.  De precizat că Ciochină a fost procurorul care s-a ocupat de dosarul în care a fost reținut fostul şef al Serviciului control financiar şi audit intern al ÎS „Poşta Moldovei”, Sergiu Cebotari, la 29 iulie, curent. La câteva ore după reţinerea lui Cebotari, Ruslan Ojog, şef adjunct al Direcţiei generale urmărire penală a IGP, declara că Cebotari a fost reţinut pentru exploatarea prin muncă a mai multor persoane şi că această reţinere nu are legătură cu dezvăluirile fostului angajat al poştei despre traficul cu anabolizante. „În 2016, în adresa organului de urmărire penală a IP Nisporeni au parvenit 16 plângeri ale cetăţenilor care susţin că cetăţeanul Cebotari Serghei ar fi pretins de la ei, contrar voinţei, prin înşelăciune, muncă forţată”, a declarat Ojog. Acesta a mai precizat că „în niciun caz, organul de urmărire penală nu a reţinut această persoană pe motiv că ar fi membru al unei organizaţii politice sau că ar fi trebuit să prezinte anumite probe unei comisii parlamentare cu privire la circulaţia ilegală a substanţelor anabolizante”. Luni, 1 august 2016, la cererea procurorului, Judecătoria Nisporeni a emis pe numele lui Cebotari un mandat de arest pentru 30 de zile.

Anterior, pentru ZdG, Ciochină a declarat că lui Cebotari i-a fost înaintată învinuirea de obţinere a muncii forţate de la mai multe persoane. Deşi acţiunile pentru care este învinuit Cebotari ar fi avut loc în 2011-2014, procurorul Ciochină spune că urmărirea penală a fost iniţiată abia acum ca urmare a plângerilor primite recent. „Nu pot să cunosc de ce părţile vătămate s-au adresat anume acum şi nu mai devreme. Când au fost înregistrate plângerile, a şi început urmărirea penală, nu putem impune oamenii să scrie plângere”, a afirmat procurorul. Totodată, Ciochină şi-a motivat decizia de a cere plasarea în arest preventiv a lui Cebotari prin faptul că acesta ar fi putut obstrucţiona ancheta. „Am considerat, din analiza materialului probatoriu, prin prisma riscurilor de obstrucţionare a urmăririi penale, că, în acest moment, la faza iniţială, există riscuri de influenţare şi riscuri de distrugere a probelor materiale”, spunea procurorul.

Cei patru procurori au primit, drept premii, câte un laptop. Concursul privind titlul de „cel mai bun în profesie” a fost inițiat după reformarea Procuraturii Generale, prin ordinul procurorului general, în colaborare cu Asociația Procurorilor. Asemenea concursuri vor avea loc periodic, iar Eduard Harunjen a îndemnat toți acuzatorii de stat să participe, cu spețele și cauzele penale instrumentate, în cadrul acestor concursuri.