Principală  —  IMPORTANTE   —   Cele nouă capete de acuzare…

Cele nouă capete de acuzare imputate deputatului fugar Ilan Șor și pentru care PG a cerut Parlamentului ridicarea imunității în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată a lui Șor

Deputatul fugar, președintele Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și care în 2019 Șor a fugit din R. Moldova și este anunțat în căutare este învinuit pe nouă capete de acuzare.

Procurorul general interimar Dumitru Robu a depus joi, 16 decembrie, la Parlament, nouă cereri privind solicitarea acordului de ridicarea a imunității deputatului fugar Ilan Șor, reținerea, arestarea, percheziționarea și trimiterea în judecată a acestuia pe nouă capete de acuzare, printre care escrocherie, spălare de bani, crearea sau conducerea unei organizații criminale, falsul în declarații, dar și delapidarea averii străine și abuz de serviciu.

Igor Grosu, președintele Parlamentului, a dat citire, în plenul Parlamentului, la toate cererile înainte de procurorul general interimar Dumitru Robu. 

„Încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii în judecată penală a deputatului în Parlamentul R. Moldova, Ilan Șor, pe faptul săvârșirii infracțiunii prevăzute în articolul 190 aliniat 5 din codul penal, articolul 190 aliniat 5 din cod penal, articolul 243 aliniat 3 litera a și b din codul penal, articolul 284 aliniat 1 din cod penal,  articolul 352 prim aliniat 1 și 2 din codul penal, articolul 42 aliniat 3 și 4, articolul 190 aliniat 5 din Codul penal, articolul 191, aliniat 5 Cod Penal, articolul 42 aliniat 2, 3, 4, articolul 243 aliniat 3 litera a și b, articolul 42 aliniat 2, 3 și 4, articolul 327 Cod Penal”, a declarat președintele Parlamentului Igor Grosu.

Articolul 190 aliniat 5 din cod penal. Articolul 190. Escrocheria. Aliniat 5:

acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvârşite în proporţii deosebit de mari se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Tot pe această infracțiune prevăzută în articolul 190 aliniatul 5 cod penal procurorul general interimar Dumitru Robu a adresat încă o cerere.

Articolul 243 aliniat 3 litera a și b din codul penal. Articolul 243. Spălarea banilor:

3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvârşite: a) de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală; b) în proporţii deosebit de mari, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13 000 la 16 000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Articolul 284 aliniat 1 din cod penal. Articolul 284. Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale:

(1) Crearea sau conducerea unei organizaţii criminale, adică întemeierea unei astfel de organizaţii şi organizarea activităţii ei, fie căutarea şi angajarea de membri în organizaţia criminală, fie ţinerea de adunări ale membrilor ei, fie crearea de fonduri băneşti şi de altă natură pentru susţinerea lor financiară şi a activităţii criminale a organizaţiei, fie înzestrarea organizaţiei criminale cu arme şi instrumente pentru săvîrşirea de infracţiuni, fie organizarea culegerii de informaţii despre potenţialele victime şi despre activitatea organelor de drept, fie coordonarea planurilor şi acţiunilor criminale cu alte organizaţii şi grupuri criminale sau infractori aparte din ţară şi din străinătate, se pedepseşte cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Articolul 352 prim aliniat 1 și 2 din codul penal . Articolul 3521. Falsul în declaraţii:

(1) Declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe, se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 950 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

(2) Includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale

Articolul 42 aliniat 3 și 4. Articolul 42. Participanţii:

(3) Se consideră organizator persoana care a organizat săvîrşirea unei infracţiuni sau a dirijat realizarea ei, precum şi persoana care a creat un grup criminal organizat sau o organizaţie criminală ori a dirijat activitatea acestora.

(4) Se consideră instigator persoana care, prin orice metode, determină o altă persoană să săvârşească o infracţiune.

Articolul 191 aliniat 5 din Codul penal. Articolul 191. Delapidarea averii străine:

(5) Acţiunile prevăzute la alin. (1)–(3) săvîrşite în proporţii deosebit de mari se pedepsesc cu închisoare de la 8 la 15 ani.

Articolul 243 aliniat 3 litera a și b. Articolul 243. Spălarea banilor:

3) Acţiunile prevăzute la alin.(1) sau (2), săvîrşite: a) de un grup criminal organizat sau de o organizaţie criminală;

b) în proporţii deosebit de mari, se pedepsesc cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13000 la 16000 de unități convenționale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Articolul 327. Abuzul de putere sau abuzul de serviciu:

Folosirea intenţionată de către o persoană publică a situaţiei de serviciu, dacă aceasta a cauzat daune în proporţii considerabile intereselor publice sau drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, se pedepseşte cu amendă în mărime de la 650 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

(2) Aceeaşi acţiune: b) săvîrşită de o persoană cu funcţie de demnitate publică; b1) săvîrșită din interes material, în scopul realizării altor interese personale sau în interesul unei terţe persoane;

c) soldată cu urmări grave se pedepseşte cu amendă în mărime de la 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Potrivit regulamentului Parlamentului cu privire la procedura de ridicare a imunității parlamentare, Comisia juridică, pentru numiri şi imunităţi va examina cererea Procurorului General în cel mult 15 zile după aducerea acesteia la cunoştinţa deputaţilor de către Preşedintele Parlamentului şi va constata existenţa sau inexistenţa unor motive temeinice pentru acceptarea sau respingerea cererii.


La 20 august curent, după 10 tentative eșuate, magistrații CSJ au admis cererea înaintată de către avocatul Denis Calaida și au dispus strămutarea judecării cauzei penale de la Curtea de Apel (CA) Cahul la Curtea de Apel (CA) Chișinău în privința lui Ilan Șor, deputatul condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani. Încheierea a fost pronunțată de către Colegiul penal al CSJ în componența magistraților – Nadejda Toma, Ion Guzun și Anatolie Țurcan.

Detalii aici: ULTIMA ORĂ/ După 10 tentative eșuate, CSJ admite strămutarea dosarului în care este cercetat Ilan Șor: de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca Partidul Democrat din Moldova (PDM) să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

Pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

Pe 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din R. Moldova declara pentru ZdG că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.