Principală  —  IMPORTANTE   —   Ce spune ministrul Justiției despre…

Ce spune ministrul Justiției despre modificările operate la legea cu privire la avocatură și despre procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că modificările la legea cu privire la avocatură, care au fost votate vineri, 21 ianuarie, de Parlament, reprezintă „un echilibru rezonabil că, pe de-o parte, s-a modificat articolul care se referă la accederea în profesia de avocat, iar pe de altă parte, s-au lăsat garanțiile în raport cu avocații, doar că s-a limitat sau au fost excluse garanțiile respective în raport cu comiterea actelor corupționale”.

Cât privește procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ministrul Justiției afirmă că săptămâna aceasta Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să ia câteva decizii pe acest subiect și dă asigurări că, „deși au caracter formal” recomandările Comisiei de la Veneția vor fi luate în calcul de către Comisia de evaluare.


Declarațiile ministrului au fost făcute luni seara, 24 ianuarie, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

„(…). Mai mult decât atât, s-au stabilit anumite garanții în ceea ce privește efectuarea perchezițiilor la sediul avocaților. Din câte am înțeles, legea a fost promulgată astăzi și, dacă nu greșesc, mâine va fi publicată în Monitorul Oficial (…). Probabil că se putea comunica cu ei în prealabil și noi suntem deschiși să continuăm aceste discuții. Am văzut că se solicită constituirea grupurilor de lucru care să lucreze la codurile de procedură legate de garanțiile avocaților. Am comunicat mai puțin, vom comunica mai mult”, a declarat ministrul Justiției.

Sergiu Litvinenco susține că săptămâna aceasta Ministerul Justiției va face public proiectul de modificare a legii cu privire la procuratură prin care să aducă în concordanță legea procuraturii cu avizul Comisiei de la Veneția.

„Noi vom iniția procesul de consultare publică în raport cu acest proiect de lege, aducerea în acord a legii procuraturii cu avizul Comisiei de la Veneția. Vom lansa un proces public de consultare”, a spus Litvinenco.

Cât privește procedura de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, Litvinenco afirmă că recomandările Comisiei de la Veneția vor fi luate în calcul de către membrii Comisiei de evaluare.

„Săptămâna aceasta, Consiliul Superior al Procurorilor trebuie să discute situația respectivă și să ia anumite decizii. În primul rând, să clarifice prevederile regulamentului de evaluare, având în vedere că a existat o demisie și regulamentul nu a prevăzut care este calea de urmat în cazul CSP-ului. Eu cred că această comisie trebuie să-și continue activitatea și să se finalizeze această activitate cu un raport de evaluare. Deja care ar fi valoarea acestui raport urmează să decidă Consiliul Superior al Procurorilor. Eventual, acest lucru ar putea fi menționat și în modificarea legii cu privire la procuratură. Eu cred că o finalitate pentru această comisie de evaluare trebuie să existe. Să existe finalitate în elaborarea a cel puțin unui raport așa cum prescrie modificările legale (…).

Pentru noi, avizul Comisiei de la Veneția, chiar dacă, formal, are caracter de recomandare, noi le luăm ca atare și vom implementa absolut toate recomandările și observațiile Comisiei de la Veneția. Avizele Comisiei au caracter de recomandare, dar asta nu înseamnă că noi nu vom ține cont și nu vom implementa observațiile Comisiei de la Veneția. Săptămâna trecută, am avut o primă discuție cu experții Consiliului Europei cu privire la proiectul pe care l-am expediat grupului de lucru care asistă R. Moldova în implementare reformei justiției. Au fost anumite propuneri și acum proiectul pe care îl voi face public, probabil că săptămâna asta, ține cont de acele propuneri care au venit de la experți”, a menționat Sergiu Litvinenco.

Pe 13 decembrie 2021, Comisia de la Veneția a publicat opinia sa cu privire la modificările operate de autoritățile de la Chișinău la Legea Procuraturii. Astfel, potrivit Comisiei de la Veneția, procurorul general trebuie să fie reîncadrat în componența CSP, iar procedura de evaluare a performanțelor acestuia ar trebui să fie revizuită. Detalii aici

Totodată, Comisia de la Veneția a constatat că în ultimii ani componența CSP a fost modificată de două ori. Astfel de schimbări dese, potrivit acesteia, dau impresia că fiecare majoritate parlamentară a încercat să schimbe raportul de putere al CSP în favoarea sa. Modificările legislative nu ar trebui să vizeze înlocuirea anumitor funcționari sub pretextul unei reforme instituţionale. Pentru a reduce riscul de astfel de modificări arbitrare, ar fi utilă reglementarea componenței CSP în Constituție sau, cel puțin, să solicite o majoritate calificată de voturi pentru schimbări atât de importante în legislație pe CSP.

Avocații pot fi reținuți fără acordul Consiliului Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM) în caz de infracțiuni flagrante, corupere pasivă, activă și trafic de influență. Parlamentarii au votat vineri, 21 ianuarie, în lectură finală, proiectul pentru modificarea legii cu privire la avocatură împreună cu amendamentul, parțial modificat, care a scos avocații la grevă. Detalii aici.