Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Candidatura lui Poalelungi urmează a…

Candidatura lui Poalelungi urmează a fi votată în Parlament

Candidatura lui Mihai Poalelungi a fost înaintată  pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Candidatura acestuia a fost votată de 9 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Tatiana Răducanu s-a pronunțat împotrivă și urmează să prezinte o opinie separată, iar Dumitru Visterniceanu nu a participat în deliberări. Acum urmează ca Parlamentul să voteze candidatura acestuia.

Decizia a fost criticată de protestatarii care s-au adunat în fața instituției. Aceștia l-au numit pe Poalelungi „omul lui Plahotniuc”. Deși, CSM a anunțat  amânarea deliberărilor pentru ora 14:00, liderii protestatarilor și mai mulți jurnaliști nu au avut acces în instituție. După mai multe încercări, a fost permis accesul presei. Preșdintele CSM a anunțat că deliberările au avut loc și a prezentat rezultatele votului. Ulterior, membrii CSM și Mihai Poalelungi au părăsit sala de ședințe.

Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr a declarat că acțiunile CSM denotă faptul că statul este capturat de o singură persoană, Vlad Plahotniuc.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu a declarat că, concursul pentru numirea candidatului la funcția de președinte al CSJ a fost unul transparent și nu a fost încălcată legislația. „În lege nu scrie, nu este prevăzut expres că un candidat trebuie respins din cauza că nu există și alți candidați în concurs. Încă odată spun, au fost 30 de zile, anunțul a fost publicat în Monitorul Oficial. Oricine putea să depună candidatura. Nimeni nu a dorit. Persoanele nu doresc să accedă în funcții administrative. Nu gândiți că este atât de simplu. Așa că poate nu și-au asumat răspunderea.”

Micu a refuzat să comenteze replica ambasadorul SUA la Chișinău, James D. Pettit. Acesta a postat un comentariu pe pagina oficială de Facebook a misiunii diplomatice referitor la evenimentele de astăzi  de la CSM. „Ce se întâmplă la Consiliul Superior al Magistraturii? Un singur candidat din interior? Așa trebuie să arate reforma din sectorul justiției?”, se întreabă Ambasadorul Pettit pe pagina de soacializare.

De asemenea, Victor Micu a declarat că orice declarație privind integritatea candidatului trebuie probate prin acte și dovezi concrete.

IMG_7049 IMG_7056 IMG_7086 IMG_7097