Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocații lui Filat: Magistrații s-au…

Avocații lui Filat: Magistrații s-au lasăt atrași în jocuri politice şi nu s-au condus de buchia legii

Casa de avocatură ”Popa și Asociații” catalogează decizia emisă de magistrații de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), în dosarul care îl vizează pe fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat, drept una ilegală și inechitabilă, se precizează într-un comunicat de presă al casei de avocatură care îi reprezintă interesele fostului lider al PLDM.

„Hotărârea magistraților nu poate fi calificată altfel, decât ca o execuție publică a lui Vlad Filat, care demonstrează odată în plus că dosarul său este unul politic, instrumentat la comandă. Vlad Filat nu a avut parte de un proces echitabil. Admitem că magistrații s-au lasăt atrași în jocuri politice şi nu s-au condus de buchia legii. În acest dosar de rezonanţă magistraţii au demonstrat cum nu trebuie să fie înfăptuită justiţia. În opinia noastră, anume ieri, lista judecătorilor loiali sistemului s-a completat cu încă trei persoane. CSJ a ratat șansa istorică de a repara erorile grave care au fost admise în dosarul lui Vlad Filat şi a lăsat o pată pe faţa justiţiei moldoveneşti. În aceste circumstanțe, Vlad Filat se va adresa la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO)”, anunță avocații.

Miercuri, 22 februarie 2016, magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș au examinat admisibilitatea recursurilor declarate de procuror, inculpatul Vladimir Filat și avocatul acestuia, Igor Popa, a Sandei Diviricean, fosta soție a inculpatului, a Societății pe Acțiuni „Ipteh”, dar și a companiilor „Worldway Limited”, „Kapital Invest Company” și „Kapital Invest Co” împotriva hotărârii Curții de Apel (CA) Chișinău care, în iunie 2016, a menținut sentința de condamnare la nouă ani de închisoare emisă de Judecătoria Buiucani în privința lui Vladimir Filat. Magistrații au decis că recursurile sunt „inadmisibile și vădit neîntemeiate”, conform unei informații plasate pe pagina electronică a CSJ. Hotărârea motivată a instanței supreme va fi pronunțată pe 23 martie 2017, se mai anunță pe www.csj.md. Cei trei judecători din complet puteau declara recursurile inadmisibile, așa cum au și făcut, sau le puteau accepta spre examinare și trimite în cadrul Colegiului lărgit al CSJ, care urma să analizeze inclusiv probele din dosar.

Citiți și: (doc) Judecătorii care au decis soarta lui Filat