Principală  —  IMPORTANTE   —   Anunțul CC cu privire la…

Anunțul CC cu privire la validarea mandatului de deputat pentru socialistul Alexandr Nesterovschi

Curtea Constituțională (CC) anunță că decizia privind validarea mandatului de deputat pentru socialistul Alexandr Nesterovschi va depăși termenul prevăzut de lege, întrucât magistrații CC nu se pot convoca în ședință din lipsă de cvorum.

„Pe 8 februarie Curtea Constituțională a primit de la Comisia Electorală Centrală o sesizare privind validarea unui mandat de deputat. Potrivit articolului 2 alin. (11) al Legii despre statutul deputatului în Parlament, Curtea trebuie să valideze mandatul în termen de 10 zile de la declararea vacanței mandatului anterior (în acest caz, data de 3 februarie 2022). Dată fiind lipsa cvorumului necesar pentru a se pronunța cu privire la validarea noului mandat, Curtea vă aduce la cunoștință faptul că va depăși termenul legal, urmând să acționeze de îndată ce va avea cvorum”, argumentează Curtea Constituțională.

La 8 februarie, Comisia Electorală Centrală a inițiat procedura de validare a mandatului de deputat pentru socialistul Alexandr Nesterovschi, cel care se va alătura fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), după decesul deputatei fracțiunii BCS Svetlana Căpățină. Detalii aici

Alexandr Nesterovschi, s-a implicat în politică alături de PCRM, la Bălți, dar în 2011 a părăsit partidul, spunând că „vrem să construim un partid fără păpuşari”. Imediat a aderat la PSRM, iar în ultimii ani a fost printre cei mai devotați sponsori ai formațiunii, donând peste 250 de mii de lei. În decembrie 2021, candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) Alexandr Nesterovschi, care urma să se dueleze în turul doi al alegrilor pentru Primăria Bălți cu candidatul independent Nicolai Grigorișin, a anunțat că boicotează campania electorală.

În decembrie 2020, ANI a constatat că Nesterovschi a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, exercitând simultan funcția de administrator de firmă și cea de deputat în Parlament. Sergiu Popa, inspectorul de integritate care a examinat cazul, a dispus ca, după ce actul de constatare va rămâne în vigoare, în termen de 15 zile, alesului poporului să-i fie retras mandatul. Totodată, acesta a fost decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau una de demnitate publică pe o perioadă de trei ani. Decizia a fost luată după ce inspectorul a probat faptul că Nesterovschi a semnat mai multe documente în favoarea firmei, „Fama Glamosa” SRL, companie în care deținea funcția de administrator, în timp ce făcea legi în Parlament și în care deține o cotă de 50%. Atunci, Alexandr Nesterovschi a atacat în instanță actul emis de ANI, însă toate cele cinci ședințe de judecată au fost fie amânate, fie nu au avut lor, iar dosarul intentat de Nesterovschi împotriva ANI se află la etapa examinării. Dacă actul va rămâne în vigoare, Nesterovschi nu va putea să-și exercite mandatul de deputat.

În declarația de avere pe proprie răspundere depusă la CEC în 2021, Nesterovshi a indicat venituri de aproape 700 de mii de lei. Nesterovschi declară un automobil Ford fabricat în 2011 și nicio locuință proprie.