Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI a verificat timp de…

ANI a verificat timp de doi ani averea Irinei Vlah, ca să constate că aceasta a suportat cheltuieli „care au fost acoperite cu ușurință din veniturile obținute legal”

Autoritatea Națională de Integritate a verificat averea Guvernatoarei Autonomiei Găgăuze, Irina Vlah, fără să stabilească diferențe substanțiale între venituri și cheltuieli. Controlul a fost inițiat din oficiu, după ce Irina Vlah și-a depus tardiv declarația de avere și interese personale, la încetarea primului său mandatului său de bașcană. Verificarea efectuată de ANI a început la 17 decembrie 2019 și a durat ceva mai mult de doi ani, până la 6 ianuarie 2022, când a fost emis actul de constatare. 

Astfel în perioada supusă controlului, 15.04.2015 – 17.12.2019, Irina Vlah „nu a dobândit averi, ci doar a suportat cheltuieli de consum curent care au fost acoperite cu ușurință din veniturile obținute legal”, după cum se arată în actul de constatare întocmit de inspectorul de integritate, Tatiana Pistrui.  

„Conform rulajelor conturilor bancare prezentate de băncile licențiate ale Republicii Moldova, s-a constat faptul că sumele parvenite pe conturile subiectului supus controlului sunt justificate. Ca urmare a accesării Registrului de Stat e-Cadastru, s-a dovedit faptul că în perioada supusă controlului Irina Vlah nu a dobândit dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile și nici nu a înstrăinat careva bunuri”, se mai indică în actul de constatare. De asemenea, potrivit datelor de la Agenției Servicii Publice, Irina Vlah nu a înregistrat mijloace de transport și nu deține nicio afacere, se arată în același document. Inspectorul mai notează că Irina Vlah nu este căsătorită și nu are copii minori sau alte persoane la întreținere. Astfel, ANI a încetat procedura de control a averilor și intereselor personale pe numele Guvernatoarei Găgăuziei.

În ultima declarație de avere și interese personale, depusă la 31 martie 2021, Irina Vlah indică o casă de locuit pe care o utilizează gratuit, un apartament de 113 m.p, în valoare de 657 875 de lei, dobândit în 2020 printr-un contract de donație, și un garaj în valoare de 121 025 de lei, obținut tot prin contract de donație, în 2020. Irina Vlah mai declară venit din salariul de bașcană, în valoare de 363 186 de lei, pentru anul 2020.

Portalul MoldovaCurata.md a scris anterior că apartamentul și garajul i-au fost donate Irinei Vlah de către mama sa, fiind situate într-un bloc din sectorul Botanica al municipiul Chișinău, construit cu aproximativ 15 ani în urmă. Mama Irinei Vlah a cumpărat apartamentul în 2015. Guvernatoarea Autonomiei Găgăuze a precizat pentru MoldovaCurata.md că mama sa a achiziționat apartamentul din veniturile sale provenite din „activitățile de gospodărie, la care au luat parte toți membrii familiei. Mai mulți ani în urmă mama a decis să investească economiile sale în obiecte imobiliare, considerând imobiliarele o cale bună de protejare a economiilor. Nu am participat la procurarea imobilului, dar am participat în limita posibilităților la amenajarea lui”, a explicat Irina Vlah.

Ea a fost aleasă Guvernatoare a regiunii autonomie Găgăuze în 2015 și realeasă în 2019.