Principală  —  IMPORTANTE   —   Angajați ai fostei Direcții nr.…

Angajați ai fostei Direcții nr. 5, învinuiți de răpirea lui Ghennadi Kuzmiciov, cetățean al R. Moldova condamnat la închisoare în regiunea transnistreană. Este implicat inclusiv fostul șef al direcției Valeriu Cojocaru

Foto: sputnik.md

Angajați ai fostei Direcții nr. 5 ar fi sunt învinuiți de răpirea lui Ghennadi Kuzmiciov și predarea fostului conducător al așa-zisului „departament de interne” din regiunea transnistreană structurilor autoproclamatei republici nistrene, anunță Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), care efectuează urmărirea penală.

Este implicat inclusiv fostul șef al direcției Valeriu Cojocaru, menționează procurorul de caz, Dumitru Raileanu.

Dosarele în care este implicat fostul șef al Direcției nr. 5 Valeriu Cojocaru:

  • dosarul angajărilor fictive
  • dosarul privind activitatea Direcției nr. 5 în interesul organizației criminale „Plahotniuc”
  • înscenarea transportării ilegale a cartușelor „Kalașnicov” în Ucraina
  • răpirea lui Ghennadi Kuzmiciov, cetățean al R. Moldova condamnat la închisoare în regiunea transnistreană

Învinuiții au primit informații și instrucțiuni de la complici privind necesitatea reținerii, răpirii și transmiterii victimei către așa-zisele autorități de la Tiraspol, susțin procurorii.

În iulie 2018 – oprit în trafic, răpit și transportat la Tiraspol

Pentru acumularea informației necesare răpirii, aceștia au făcut uz de funcțiile pe care le dețineau și au efectuat ilegal, în comun cu reprezentanții structurilor militare din regiunea transnistreană, măsuri speciale de investigații, inclusiv au organizat instalarea unui post fix clandestin în apropiere de reședința victimei. Suplimentar, în ziua răpirii, învinuiții au primit informații din stânga Nistrului despre ora și traseul deplasării victimei.

„Infracțiunea incriminată a avut loc pe drumul public M1 (Chișinău-Leușeni), intersecție cu drumul Chișinău-Ialoveni. Învinuiții au folosit un autovehicul cu însemne ale Poliției Naționale pentru ca să oprească automobilul bărbatului care urma să fie răpit. Ulterior, l-au ademenit pe bărbat în afara automobilului, sub pretextul verificării unor informații – moment în care în același loc a oprit un alt automobil din care au coborât indivizi cu cagule pe cap, care l-au răpit pe bărbat și l-au transportat în regiunea secesionistă din stânga Nistrului”.

În scopul transportării victimei la Tiraspol, învinuiții au asigurat circulația fără obstacole a automobilului în care acesta a fost urcat. Ulterior transportării victimei, așa-zisele autorități nistrene l-au acuzat de comiterea unor presupuse fapte ilegale și l-au condamnat la închisoare, unde este deținut până în prezent, menționează procurorii.

Apărătorii victimei au acționat Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). În cazul în care vinovăția persoanelor implicate va fi dovedită, acestea riscă închisoare de la zece până la 13 ani.