Andrei Pântea și-a recunoscut vina în dosarul Karamalak

Andrei Pântea, fostul prim-adjunct al Procurorului General, și-a recunoscut vina în dosarul Karamalak. El a recunoscut faptul că a influențat transferul lui Karamalak în Federația Rusă, scrie deschide.md. Sursa face referire la declarațiile lui Vitalie Galeru, procurorul care gestionează cazul.

Andrei Pântea a recunoscut faptul că a dat indicații subalternilor săi ca aceștia să reia nemotivat urmărirea penală pe două dosare în privința lui Karamalak, iar ulterior, Pântea a exercitat amestecul în urmărirea penală cerând expedierea dosarului în Federația Rusă. În acest sens, procurorul a dispus modificarea învinuirii din „depășirea atribuțiilor de serviciu”, în infracțiunea privind „amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală”. Astfel, procurorii cer privarea lui Pântea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un timp de trei ani.

Amintim că Andrei Pântea a fost reținut la 11 octombrie 2016, fiind suspectat de depășirea atribuțiilor de serviciu în dosarul Karamalak.

Andrei Pântea a plecat din sistem în septembrie 2015, după mai multe scandaluri și acuzații la adresa sa. Acesta a condus, pentru câteva luni, Procuratura Generală, după demisia din ianuarie 2013 a lui Valeriu Zubco. Pântea era atunci prim-adjunctul procurorului general, funcție pe care o deținea din martie 2010. După expirararea mandatului, la început de 2015, Andrei Pântea a fost transferat în funcția de adjunct al procurorului mun. Chișinău, Ion Diacov. Pântea însă și-a dat demisia în septembrie 2015, la câteva zile după ce fostul procuror municipal, Ion Diacov, l-a acuzat, în cadrul unei conferințe de presă, că ar fi încălcat legea.

ZdG a scris anterior că Pântea a fost cel care a decis, suspect, ca dosarul lui Karamalak să fie trimis la Moscova. Tot el a apărut discutând telefonic cu Ion Șoltoianu, condamnat pentru omor.

La începutul lui 2015, ZdG a scris că Pântea şi-a înălţat, timp de doi ani, o casă modernă cu două nivele pe o stradelă din oraşul Codru din Chişinău. Pântea deţinea şi trei automobile, printre care un BMW X5, fabricat în 2006 şi cumpărat în 2013 cu 150.000 de lei. „Consideraţi că un procuror trebuie să trăiască pe malul râului Bâc? Să-şi ridice acolo o colibă? Să umble încălţat în cizme de chirză? Luaţi în calcul anii lucraţi în Procuratură”, declara atunci Andrei Pântea.

Anterior, Andrei Pântea a exercitat funcția de procuror al raionului Anenii Noi.

Cum explica Pântea motivul pentru care a trimis dosarul lui Karamalak la Moscova


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

 1. Simion

  Ce rusine! Ce abjectie de procuror umilit! Nu-i justitie, nu-i tara! E pasalik tribal.Potentatul Plahotniuc se poarta cu toti subjugatii si cu fiecare in parte ca seful unei bande criminale care a navalit intr-o casa, i-a luat ostatici pe membrii familiei, iar capul familiei este supus celor mai oribile perversiuni.

  • slava

   Sigur, pana a veni plaha a fost pasalik tribal al gruparilor criminale si agenturii rusesti! Mai Date-n morti!

 2. Elena Loghin

  Deci in curind va iesi adevarul si despre implicarea lui Usatii in toata povestea asta. Si daca el tot e vinovat atunci sa faca inchisoare!

 3. Dracon

  Acum vreau sa vad ce rol a avut in acest caz intermediarul si criminalul din Balti , Renato Usatii.

 4. Harton

  Curu arde, arde curu la interlopii Moldoveni refugiați în Rusia! După cum vedem și Renato Usatîi și mai mulți mafioți vor fi trași la răspundere dacă Pîntea a recunoscut că-i implicat în aceste șmekerii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *