Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Anchetă „dulce” la Procuratura pentru…

Anchetă „dulce” la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate

Reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) reprezentanții acesteia au anunțat despre începerea a două anchete cu privire la contrabanda produselor agricole.

„Un grup de cetățeni ai R. Moldova au introdus fraudulos zahăr pe teritoriul țării, adus ilegal din Ucraina prin Transnistria. După aceea, cele peste 20 de tone de zahăr au fost reambalate, pentru a fi vândute în piețile din Moldova. Toți cei trei învinuiți au fost reținuți. În al doilea caz este vorba despre un alt grup de cetățeni ai R. Moldova care au importat struguri din Turcia. Ajunse în Moldova, strugurii erau depozitați la Briceni, unde erau puși în lăzi de lemn și le erau aplicate stichere „Produs fabricat în Moldova”. Ulterior, ei au exportat circa 20 de tone de struguri în Federația Rusă. În urma perchezițiilor am depistat alte 60 de tone care erau pregătite pentru a fi trimise în Federația Rusă. În lotul de struguri trimis în Rusia a fost depistat și un fitovirus care atacă plantele”, a declarat Valeriu Bodean, procuror adjunct-interimar al PCCOCS, în cadrul unei conferințe de presă. Totodată, el a menționat că în cazul strugurilor a fost implicat și un angajat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care le-a oferit un certificat fitosanitar fals ce ar fi confirmat originea moldovenească a strugurilor. „Acest angajat este acum în arest la domiciliu, dar vom cere și demisia acestuia”, a adăugat Bodean.

Potrivit reprezentanților PCCOCS, din cauza acestor grupuri suferă imaginea R. Moldova și îi afectează pe agricultorii de bună-credință. Totodată, ei nu exclud și faptul că în aceste două scheme ar fi implicați și angajați ai organelor de drept. „Ancheta continuă și  urmează să revenim, mai târziu, cu alte detalii”, a subliniat Bodean.

Amintim că Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și-a început activitatea la 1 august 2016.