Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Vladimir Putin susține că alianța…

Vladimir Putin susține că alianța militară a CSTO va rămâne în Kazahstan pentru o perioadă limitată și că intervenția trupelor trebuie interpretată ca un semnal că nu va permite niciunui guvern din regiune să fie subminat

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susține că alianța militară a Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Moscova, va rămâne în Kazahstan pentru o perioadă limitată și că intervenția trupelor trebuie interpretată ca un semnal că nu va permite niciunui guvern din regiune să fie subminat, scrie Deutsche Welle.

Putin a afirmat că alianța militară a CSTO „a împiedicat grupurile armate să submineze baza puterii în Kazahstan”.

„Măsurile luate de CSTO au arătat clar că nu vom lăsa pe nimeni să destabilizaze situația de acasă și să implementeze așa-numitele scenarii de revoluție de culoare”, a spus Putin, referindu-se la mai multe revoluții din țările post-sovietice din ultimele decenii.

Vorbind la o întâlnire on-line a alianței militare CSTO, condusă de Rusia, Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a spus că vânătoarea de „terorişti” este în desfăşurare și că „ordinea a fost restabilită”.

El a adăugat că protestele de pe străzi au mascat „un complot al islamiştilor de a ocupa întreaga ţară”.

„Sub masca unor proteste spontane, a izbucnit un val de tulburări (… ). A devenit clar că scopul principal era subminarea ordinii constituționale și preluarea puterii. Vorbim despre o tentativă de lovitură de stat”, a spus el.

Protestele în masă din Republica Kazahstan au început duminică, 2 ianuarie. Motivul care i-a scos pe protestatari în stradă a fost creșterea prețurilor la gazul petrolier lichefiat folosit pentru alimentarea mașinilor. Inițial, proteste au fost organizate în orașele Zhanaozen și Aktau. Ulterior, oamenii au ieșit în stradă în alte orașe și au avut loc mai multe ciocniri cu forțele de securitate. Autoritățile au raportat duminică, 9 ianuarie, că 164 de persoane au fost ucise în revolta antiguvernamentală de săptămâna trecută, între care și trei copii, iar aproape șase mii de persoane au fost arestate.