Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ „Particularitățile diplomației”: De ce…

VIDEO „Particularitățile diplomației”: De ce Israelul nu încetează relațiile cu Lukașenko?

Sursa foto: euroradio.fm

Poziția oficială a Israelului față de regimul din Belarus cu greu cu poate fi numită negativă. Într-o discuție telefonică cu Itzhak Herzog, președintele Israelului, Aleksandr Lukaşenko, președintele Belarusului, a vorbit despre „relațiile bilaterale” și chiar l-a invitat pe Herzog în Belarus „în mica sa patrie”, scrie euroradio.

Discuția a avut loc pe fundalul represiunilor din Belarus. Recent, un avocat israelian a fost reținut la aeroportul din Minsk, iar ambasadorul Belarusului în Israel l-a comparat pe jurnalistul Leonid Smilovitsky cu propagandiștii naziști. Cum este evaluată această „cooperare” între cele două țări în societatea israeliană și mass-media?

„Există diverse discuții, dar mai ales când evenimentele din Belarus afectează cumva Israelul sau evreii. De exemplu, discursul lui Alexandr Lukașenko, rostit pe 3 iulie la Movila Gloriei, au existat, ca să spunem așa, declarații interesante despre „Holocaustul din Belarus”, că evreii „au forțat întreaga lume să se închine din cauza Holocaustului”. Reacția a fost atunci foarte dură – presa israeliană l-a acuzat pe Lukașenko de antisemitism.

În ceea ce privește politica internă din Belarus, partea israeliană nu spune prea multe în acest sens, nu există comentarii. Dar, în principiu, nu este nimic nou în asta. Israelul se comportă la fel și cu alte țări. Acestea sunt trăsăturile diplomației israeliene. Atâta timp cât acest lucru nu privește statul în sine sau nu afectează interesele evreilor locali, sau dacă nu se întâmplă lucruri cu caracter antisemit, atunci Israelul nu reacţionează (…). Calea occidentală a sancțiunilor deschise, criticile expuse nu se referă și la diplomația israeliană, care funcționează într-un mod diferit. Dacă luăm o conversație telefonică dintre Lukașenko și președintele israelian, atunci putem constatat că partea israeliană nu a comentat deloc aceste discuții. Mi se pare că a existat așa un caz în care un cetățean israelian a fost arestat în Belarus. Și întrebarea care a fost ridicată acolo a fost probabil problema eliberării lui.

În cazul Israelului, chiar președintele a fost cel care a vorbit cu Lukașenko. Președintele Israelului nu este responsabil de conducerea operațională a statului. Pentru aceasta, Israelul are un Guvern, un ministru de externe și un prim-ministru. Însă aceste autorități nu l-au sunat pe Lukașenko și nu au vrut să vorbească cu el. Acest lucru a fost făcut de președinte și aici, mi se pare, că este o problemă exclusiv umanitară”, a spus Alexander Fridman, istoric.