Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Uniunea Europeană propune un ajutor…

Uniunea Europeană propune un ajutor de urgență de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina

Comisia Europeană propune un ajutor de urgență de 1,2 miliarde de euro pentru Ucraina. Pentru a intra în vigoare pachetul trebuie aprobat de Parlamentul și Consiliul European, transmite Reuters.

Vinerea trecută am vorbit cu președintele Zelenski pentru a evalua situația din țara sa, provocată de actele de agresiune ale Rusiei. UE este de partea Ucrainei în aceste circumstanțe dificile”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

Astfel, Comisia propune un pachet de 1,2 miliarde de dolari, granturi și împrumuturi, pentru nevoile de finanțare ale țării în cazul unui eventual conflict. Pachetul mai trebuie aprobat de către Consiliul și Parlamentul European, iar banii urmează în mai multe tranșe, prima fiind de 600 de milioane de euro. Spre comparație, bugetul armatei ucrainene a fost în 2020 de 5,9 miliarde de dolari, conform Băncii Mondiale. 

Ursula von der Leyen a mai precizat că în cadrul UE va fi creat și un plan separat care să ajute Ucraina pe termen lung, în procesul său de modernizare. De asemenea, alte 120 de milioane de euro vor fi oferite pentru întărirea rezilienței statului, în plus față de cele 160 de milioane aprobate deja. Oficialul amintit că din 2014 (de la anexarea Crimeei) și până în prezent, UE a oferit autorităților de la Kiev peste 17 miliarde de euro.

SUA le-a ordonat rudelor personalului ambasadei sale din Ucraina să părăsească țara, în condițiile în care temerile cu privire la o invazie rusă cresc. Șeful diplomației europene susține că UE nu va retrage, momentan, personalul neesențial și familiile diplomaților din Ucraina. Detalii aici