Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Un important politician din partidul…

Un important politician din partidul premierului ungar Viktor Orban a recunoscut că Ungaria a cumpărat programul de spionaj Pegasus

Foto: Profimedia Images

Un important politician din FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, a recunoscut joi că Ungaria a cumpărat programul de spionaj Pegasus, după ce în urmă cu câteva luni autoritățile de la Budapesta negau vehement acest lucru. 

Conform presei internaţionale, acest software dezvoltat de compania israeliană NSO Group a fost folosit de mai multe ţări, între care Ungaria, pentru a spiona politicieni, activişti și jurnalişti.

„Ministerul de Interne a cumpărat soft-ul”, a declarat joi Lajos Kósa, preşedintele Comisiei pentru apărare şi securitate din Parlamentul ungar, care este membru al FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban. Politicianul a spus că operaţiunea a fost una legitimă, dar a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a fost folosit programul-spion sau despre persoanele vizate de operaţiunile de supraveghere cu acest software, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

În iulie, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Budapesta negase cu vehemență că Ungaria ar fi folosit programul Pegasus.

Potrivit portalului de investigaţii Direkt36, programul Pegasus a fost folosit în Ungaria pentru spionarea mai multor jurnalişti, proprietari din mass-media, avocaţi şi fotografi, fiind găsite urme ale programului în telefoanele mobile ale acestora.

„Am descoperit în timpul investigaţiilor probe indirecte care arată că în spatele operaţiunilor secrete există entităţi statele ungare”, afirma în luna iulie acest portal, care estimează la aproximativ 300 numărul persoanelor spionate în Ungaria cu ajutorul acestui software comercializat de compania israeliană NSO Group.

Programul Pegasus este introdus de la distanţă în smartphone-uri şi accesează datele acestuia şi convorbirile purtate. Conform unei investigaţii publicate de 17 mass-media internaţionale, printre care Washington Post, Wall Street Journal, CNN, Le Monde, France 24, AFP, The Guardian, Die Zeit sau El Pais, numeroase guverne au folosit acest program în acţiuni de spionaj, inclusiv împotriva unor politicieni, jurnalişti sau activişti, scrie Digi.

Washingtonul a anunţat miercuri că a plasat NSO Group pe lista sa cu firme cu care sunt interzise relațiile comerciale, pentru că reprezintă o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA. Pe aceeaşi listă au mai fost adăugate prin această decizie o altă firmă israeliană (Candiru), o societate rusească (Positive Technologies) şi una din Singapore (Computer Security Initiative Consultancy PTE).

La rândul său, parlamentul israelian a creat o comisie specială pentru anchetarea scandalului de spionaj legat de Pegasus.