Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ucrainenii obțin dreptul de a…

Ucrainenii obțin dreptul de a merge fără vize în Uniunea Europeană

Foto: Unimedia

Comisia Europeană a propus miercuri, 20 aprilie 2016, Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii din Ucraina prin transferul Ucrainei în lista țărilor ai căror cetățeni pot călători fără viză în spațiul Schengen, anunță site-ul oficial al Comisiei Europene.

Propunerea vine după ce Comisia a dat o apreciere pozitivă a reformelor din țara vecină în decembrie a anului trecut, confirmând faptul că Ucraina a îndeplinit cu succes toate obiectivele de referință în cadrul planului de acțiune Visa Liberalizare (VLAP).â

Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru Migrație, Afaceri Interne și Cetățenie a declarat că „acesta este rezultatul succesului obținut de Guvernul ucrainean în realizarea de anvergură a reformelor dificile în domeniul justiție și afaceri interne. Sunt foarte mulțumit de progresele inregistrate, este o realizare importantă pentru cetățenii din Ucraina și sper că Parlamentul European și Consiliul va adopta propunerea noastră foarte curând”.

Odată ce propunerea va fi adoptată de către Parlamentul European și Consiliul Europei, cetățenii ucraineni cu pașapoarte biometrice nu vor mai au nevoie de vize atunci când vor călători pentru sejururi scurte de până la 90 de zile de la spațiul Schengen în decurs a 180 de zile (șase luni). Călătoria fără viză se va aplica tuturor statelor membre ale UE, cu excepția Irlandei și Marea Britanie, precum și cele patru țări asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).Se preconizează ca propunea să fie pusă în practică în luna iulie 2016.

Situația Ucrainei este similară cu cea a R. Moldova, care însă a obținut regim liberalizat de vize încă acum doi ani.

Liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii ucraineni a fost anunțată luna trecută de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu prilejul unei vizite pe care președintele ucrainean Petro Poroșenko a efectuat-o la Bruxelles. „Ucraina, în ultimele zile și ore, a efectuat reforme uriașe. Acești pași ne vor permite să facem o propunere pentru liberalizarea regimului de vize în aprilie”, spunea acesta.