Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Tortură în închisorile din Rusia…

Tortură în închisorile din Rusia – cum persecută sistemul victimele

Sursa: dw.com

Foști prizonieri au povestit pentru Deutsche Welle despre cum au fost torturați în lagărele de prizonieri din Siberia. Cazurile lor sunt cunoscute, dar autoritățile nu le-au investigat, ci au amenințat victimele și au mușamalizat faptele.

Zeci de victime și avocații lor acuză autoritățile ruse că încearcă să ascundă nenumărate cazuri de tortură și că resping depunerea de plângeri împotriva personalului închisorii. Evenimentele din regiunea administrativă Irkutsk au avut o rezonanță aparte. Acolo, autoritățile au anunțat la începutul anului că au fost abandonate procedurile în patru cazuri de tortură, deși lista presupuselor victime este mult mai lungă.

În octombrie 2021, fostul deținut Serghei Saveliev a transmis circa 40GB de materiale video și imagini din închisorile rusești către organizația rusă pentru drepturile omului Gulagu.net. Imaginile arată cum deținuții sunt grav maltratați nu doar la Irkutsk, ci în diferite închisori. Din cauza acestui scandal, șeful Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia, Alexander Kalașnikov, și-a prezentat demisia. În unele regiuni administrative, ofițerii de penitenciare au fost puși sub acuzare și concediați, în vreme ce în alte părți problema a fost în mare parte ignorată.

În regiunea Irkutsk, șeful autorității penitenciare regionale, Leonid Sagalakov, a rămas în funcție în pofida mai multor filmări prezentând violențele din închisori, ba chiar a fost promovat la gradul de general-maior. Despre tortura din închisorile din Irkutsk au existat relatări încă din aprilie 2020, în urma unei revolte în colonia penală nr. 15 din orașul Angarsk. Potrivit informațiilor oficiale, revolta a fost provocată de un deținut, motivul fiind chiar tortura. 

Violență și abuz

Cu ajutorul fundației rusești „În apărarea drepturilor deținuților”, catalogată drept agent străin de către autoritățile ruse, DW a reușit să vorbească cu persoane care au trăit, ca deținuți, revolta din Angarsk și reprimarea acesteia. Temându-se de autoritățile ruse, aceștia au acceptat să vorbească numai sub anonimat. 

Dmitri relatează că el și alți prizonieri au fost scoși din celule în jurul miezului nopții. „Am stat pe beton cu mâinile la ceafă până la ora 9 dimineața. Nevoile, nu aveam de-ales, trebuia să ni le facem în această poziție, pentru că nu aveam voie să ne ridicăm”, spune el cu voce tremurândă. „Am fost bătuți și batjocoriți”.” Dmitri spune că gardienii i-au rupt mai multe coaste și i-au răsucit o mână.

Alți foști deținuți spun că, după revoltă, aproximativ 600 de deținuți au fost repartizați în alte trei închisori. „Am fost torturați tot timpul”, spune Alexei. În noua închisoare, o întreagă aripă a fost pregătită pentru nou-sosiți, unde aceștia erau așteptați de deținuți care colaborau cu conducerea închisorii. ”Adevărate escadroane de tortură, cinci-șase oameni în fiecare celulă. Eram aruncați în aceste celule unul câte unul, legați și torturați. A fost îngrozitor”, își amintește Alexei. 

Mărturisiri forțate și defăimări

Mai multe surse din centrele de detenție în care au fost duși „răzvrătiții” au confirmat pentru DW relatările despre torturile sistematice. De pildă, deținuții care au cooperat cu conducerea închisorii i-au forțat pe nou-sosiți să îi calomnieze pe alții și să mărturisească că ei înșiși ar fi ajutat la organizarea revoltei din Angarsk.

Când bătăile simple nu erau suficiente, deținuților li se băgau ace sub unghii și erau bătuți pe călcâie cu cabluri și scânduri. De asemenea au mai fost comise și violuri cu diverse obiecte. Acest lucru a durat luni de zile. Dmitri spune că un gardian cu funcție de conducere, Vasili L., bătea și tortura oamenii în fiecare dimineață, cu excepția weekendurilor.

Rudele și avocații nu au reușit să-i localizeze pe deținuți timp de aproximativ șase luni. În septembrie 2020, în cele din urmă, au fost aduse acuzații împotriva a 15 prizonieri pentru organizarea unei revolte.

Sursa: dw.com

Persoanele afectate și rudele vorbesc

Violențele s-au încheiat în decembrie 2020, când deținutul Keshik Ondar a fost dus la spital în urma torturilor din închisoare. „În prima zi i-a fost rupt piciorul în închisoare iar în a doua i-a fost introdus un corp de încălzire în fund, unde a explodat. Omul a suferit răni teribile și au fost necesare două operații complexe. Va rămâne invalid pentru totdeauna”, spune sora lui Keshik, Asiana Ondar.

Sora prizonierului Tahirson Bakiev are o poveste asemănătoare. Ea spune că fratele ei a fost bătut cu scânduri, violat cu o coadă de mătură, aruncat sub un pat de campanie și apoi îndesat în saci. A zăcut astfel timp de două zile.

Evgheni Iurcenko relatează la rândul său că a fost torturat și violat. În urma declarațiilor sale din ianuarie 2021, Serviciul Federal Penitenciar al Rusiei a inițiat o anchetă privind încălcarea drepturilor omului în centrele de detenție din regiunea Irkutsk – urmată de mai multe dosare penale împotriva angajaților închisorilor în cauză. În prezent, unii dintre ei se află în arest preventiv sau în arest la domiciliu. Alte cazuri au fost abandonate.

Victimele devin din nou inculpați

Activistul pentru drepturile omului Piotr Kurianov de la Fundația „În apărarea drepturilor deținuților” este unul dintre cei care ajută victimele torturii. Activiștii au reușit să localizeze aproximativ 40 de presupuse victime. Unii dintre acești oameni, care încă își ispășesc pedeapsa cu închisoarea, își pot vedea totuși avocații. Potrivit lui Kurianov, mulți dintre deținuți se tem pentru siguranța lor. Astfel, unul dintre ei nu mai figurează ca victimă pe lista autorităților. 

Sursa: dw.com

Cei care au fost eliberați între timp au și ei motive de îngrijorare. Evgheni Iurcenko a fost arestat din nou în decembrie 2021, fiind acuzat de trafic de droguri într-o închisoare. El insistă că este vorba de o invenție și că angajații autorităților penitenciare au vrut să se răzbune pe el pentru declarațiile sale.

Denis Pokusaiev, care este acum recunoscut ca fiind o victimă a torturii, afirmă că a fost supus unor presiuni din partea forțelor de securitate după ce a fost eliberat. Doi anchetatori au încercat să intre cu forța în apartamentul său, au cerut să vorbească cu el și i-au arătat cătușele prin vizorul ușii.

„Vin de câteva ori, bat la ușă, te tratează ca pe un inculpat și te amenință. Te sperii și semnezi declarațiile de care au nevoie autoritățile. Asta este ceea ce vor”, explică activistul Piotr Kurianov.

Singura persoană care a fost acuzată de violență în toată afacerea de până acum este gardianul principal al închisorii, Vasili L., despre care se spune că ar fi bătut el însuși deținuții în fiecare dimineață și care se află în arest preventiv. În alte cazuri, personalul închisorii este acuzat doar de neglijență în ceea ce privește tratamentul deținuților.