Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Studiu: Varianta Omicron, de patru…

Studiu: Varianta Omicron, de patru ori mai transmisibilă decât varianta Delta

Sursă foto: Getty Images

Varianta ​​„Omicron” a virusului SARS-CoV-2 este de 4,2 ori mai transmisibilă în stadiul inițial decât varianta „Delta”, potrivit unui studiu al unui om de știință japonez, care consiliază Ministerul Sănătății de la Tokyo. 

Potrivit Bloomberg, această constatare confirmă temerile legate de contagiozitatea noii tulpini care conduc la boala COVID-19, transmite Digi.

Hiroshi Nishiura, profesor de științe ale sănătății și mediului la Universitatea Kyoto, specializat în modelarea matematică a bolilor infecțioase, a analizat datele genomului disponibile până pe 26 noiembrie în provincia Gauteng din Africa de Sud.

„Varianta Omicron are o transmisibilitate mult mai mare și are capacitatea de anula imunitatea construită în mod natural prin trecerea prin boală sau generată de vaccin”, se arată în concluziile profesorului Nishiura, care au fost prezentate miercuri la o reuniune a comitetului consultativ al ministerului Sănătății din Japonia.

La nivel global există îngrijorări cu privire la faptul că tulpina Omicron ar putea afecta lumea mult mai mult decât a făcut-o tulpina Delta, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că ar putea exista „consecințe grave” ale răspândirii necontrolate  acesteia. Cu toate acestea, o creștere a cazurilor în Africa de Sud, ca urmare a apariției variantei Omicron, nu a copleșit încă spitalele, ceea ce a condus la un oarecare optimism că poate provoca numai boli ușoare. Companiile Pfizer și BioNTech au mai spus în această săptămână că o doză de rapel a vaccinului lor anti-COVID ar putea întări protecția împotriva tulpinii.

Studiul profesorului Nishiura nu a fost revizuit de colegi și nu a fost publicat într-un jurnal științific. Noua analiză a fost efectuată folosind aceeași metodă pe care a folosit-o într-un studiu din iulie publicat de jurnalul medical Eurosurveillance despre cum se comporta varianta Delta înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Sute de cercetători din întreaga lume încearcă în această perioadă să înțeleagă noua variantă ​​„Omicron”, care este cea mai diferențiată tulpină de până acum dintre cele cinci variante de îngrijorare identificate de OMS de la începutul pandemiei.

Cazurile din Africa de Sud au crescut rapid până la aproape 20 000 pe zi, de când țara a raportat pentru prima dată descoperirea variantei Omicron. 

„Une a fost descoperită, rata de vaccinare a fost mai mică de 30% și mulți oameni au fost probabil infectați în mod natural”, a spus Nishiura, adăugând că „trebuie să acordăm o atenție deosebită tendințelor viitoare pentru a vedea dacă același lucru se va întâmpla în țările în care vaccinurile pe bază de ARN sunt într-un procent ridicat”.

A apărut o nouă versiune a variantei „Omicron”

Oamenii de știință au identificat o nouă versiune a variantei Omicron, pe care au denumit-o drept „invizibilă”, pentru că nu poate fi detectată prin testele RT-PCR pe care oficialii de sănătate publică le folosesc pentru a urmări răspândirea SARS-CoV-2 în întreaga lume.

Varianta ascunsă descoperită de cercetători are multe mutații în comun cu tulpina Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele de laborator să fie folosite ca mijloc de semnalare a cazurilor probabile.

Cercetătorii britanici spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard Omicron. Însă aceștia subliniază că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Varianta ascunsă a fost observată pentru prima dată printre genomurile virusului SARS-CoV-2 trimise în ultimele zile din Africa de Sud, Australia și Canada. Dificultatea de a detecta varianta înseamnă că este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

Cum a fost descoperită varianta „Omicron”

Noua variantă a coronavirusului, cunoscută ca Omicron, a fost identificată prima dată în Africa de Sud. În primele zile ale lunii noiembrie, tehnicienii de laborator de la Laboratoarele Lancet din Pretoria, Africa de Sud, au descoperit câteva caracteristici neobișnuite în mostrele pe care le testau pentru coronavirus. În esență, lipsea o genă din ceea ce ar fi reprezentat un profil normal al genomului virusului SARS-CoV-2. Testele RT-PCR nu au detectat una dintre țintele cercetate, iar oamenii de știință și-au dat seama că virusul care a generat pandemia de COVID-19 s-a schimbat.

La doar câteva zile mai târziu, același fenomen a fost raportat la Departamentul de Patologie Moleculară al celor de la Lancet din Johannesburg. Dr. Allison Glass, patolog în cadrul instituției, a spus că descoperirea a coincis cu o creștere a cazurilor testate pozitiv cu Covid-19 în anumite părți ale Africii de Sud.

În provincia Gauteng, care include orașul Johannesburg, mai puțin de 1% dintre oameni au fost testați pozitiv la începutul lunii noiembrie. Însă numărul cazurilor a ajuns la un procent de 6% în decurs de doar două săptămâni și la 16% până miercuri, pe 1 decembrie, la aproximativ o lună distanță de la depistarea Omicron. 

„Descoperirea a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că suntem în fața unei noi creșteri a cazurilor”, a declarat doctorița Glass.