Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   SONDAJ: Două treimi dintre ruși…

SONDAJ: Două treimi dintre ruși și-ar trimite apropiații la război cu vreo țară vecină

Centrul de sondare a opiniei publice din Rusia (VTsIOM) a efectuat o serie de măsurători ale sentimentului patriotic la ruși și a constatat că două treimi (65%) dintre respondenți sunt gata să trimită la război cu o țară vecină pe fratele, fiul sau altă rudă de sex masculin, iar 56% sunt dispuși să ofere bani pentru operațiuni militare, scrie www.paginaderusia.ro.

Participanții au fost întrebați: „Imaginați-vă o situație în care mâine începe un război cu o țară vecină și fiul, fratele, sotul sau alta ruda apropiată a primit citație la biroul de recrutare. Ce l-ați sfătui să faca?”

Răspunsul „îl trimit pe front” l-au dat 49% dintre respondenți (60% dintre bărbați și 39% dintre femei).

Al doilea răspuns cel mai popular a fost: „Plec în armată, dar dacă este posibil în unitățile din spatele frontului” (16%, inclusiv 12% dintre bărbați și 20% femei). Doar 15% și-ar sfătui rudă apropiată să nu meargă la război.

Potrivit paginaderusia.ro, participanții au fost solicitați să-și imagineze și o altă situație: „Mâine începe un război cu o țară vecină și președintele face apel la cetățeni să contribuie financiar cu un sfert din salariu pentru finanțarea războiului. Guvernul promite să întoarcă banii după război. Ce ați face în această situație?”.
Majoritatea respondenților au spus ca vor sprijini statul: 39% au fost de acord să cedeze statului un sfert din salariu. Alți 17% sunt dispuși să aloce mai puțin de un sfert din venitul lor. Doar 31% ar refuza să finanțeze războiul.
Potrivit sondajului, nivelul de patriotism în Rusia rămâne ridicat: sentimentele patriotice sunt împărtășite de 80% dintre respondenți. Alti 18% au spus ca nu se simt patrioți, 2% au fost indeciși. Este de remarcat faptul că „indicele patriotismului” a scazut totusi dupa, de la 72 de puncte în 2014, la 62 de puncte în 2016. Indicele se bazează pe întrebarea: „Spune-mi, te simți ca patriot rus sau nu?” Indicele se măsoară în puncte și poate varia de la -100 până la 100. Cu cât valoarea indicelui este mai mica, cu atat scade nivelul patriotismului, susțin sociologii.

Sondajul a fost realizat între 18-19 iunie pe un eșantion de 1.600 de persoane din 130 de localități din Rusia.

Sursa: www.paginaderusia.ro