Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia declară că nu are…

Rusia declară că nu are nicio intenție să atace Ucraina. SUA consideră că „nu se poate porni de la propunerile Rusiei”

Înalți diplomați din SUA și Rusia au purtat discuții luni la Geneva, încercând să detensioneze situația creată de acumularea de trupe rusești lângă granița cu Ucraina. Întâlnirea dintre secretarul de stat adjunct al SUA, Wendy Sherman, și omologul său rus, ministrul adjunct de externe Serghei Ryabkov, s-a încheiat după aproape opt ore de discuții, scrie The Moscow Times.

Sherman a descris discuția ca fiind „francă și sinceră”, dar a subliniat că Washingtonul a respins cererile de garanții de securitate ale Moscovei. 

Diplomatul american a precizat și că nu este clar dacă Moscova se va angaja sau nu la deescaladarea situației.

Nu cred că știm răspunsul la asta. Am spus foarte clar că este foarte greu să ai o diplomație constructivă, productivă și de succes fără detensionare”, a spus Sherman reporterilor. Aceasta a adăugat că delegația SUA a respins cererile Rusiei de garanții din partea NATO că își va opri expansiunea spre est: „Nu vom permite nimănui să oprească politica NATO a ușilor deschise, care a fost întotdeauna esențială pentru alianță. Nu vom renunța la cooperarea bilaterală cu statele suverane care doresc să lucreze cu Statele Unite. Și nu vom lua decizii despre Ucraina fără Ucraina, despre Europa fără Europa sau despre NATO fără NATO”.

Adresându-se reporterilor după încheierea discuțiilor, ministrul adjunct de externe al Rusiei a spus că poziția americanilor nu este o surpriză. „Au fost formulat anumite amenințări sau avertismente. Le-am explicat colegilor noștri că nu avem planuri să atacăm Ucraina”, a continuat Ryabkov. 

„Conversația a fost dificilă, lungă, foarte profesionistă, profundă și specifică. Am avut impresia că partea americană a luat foarte în serios propunerile Rusiei”, a mai declarat Riabkov.

Săptămâna aceasta sunt programate și alte discuții între Rusia și delegațiile NATO și ale Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).