Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Rusia a vândut un număr…

Rusia a vândut un număr record de cartușe Statelor Unite, în ciuda sancțiunilor și „ostilității”

În zece luni ale anului 2021 companiile americane au cumpărat 7.700 de tone de cartușe rusești pentru arme de foc, cu o valoare totală de 157,9 milioane de dolari, relatează RBC, citând date ale Biroului de recensământ al SUA.

Acesta este un volum record al exporturilor de muniții către Statele Unite din 2016, când au fost vândute cartușe în valoare de 148 de milioane de dolari, relatează Spektr.

În același timp, sancțiunile americane împotriva Rusiei din cauza otrăvirii lui Alexei Navalny, care au intrat în vigoare pe 7 septembrie, restricționează furnizarea constantă de arme de calibru mic și muniții pentru acestea. Importatorilor americani li se interzice să elibereze noi licențe. Deoarece licențele de import sunt emise pe doi ani, ultima va expira în toamna anului 2023.

Piața cartușelor rusești din Statele Unite există de la începutul anilor 1990. Potrivit RBC, în 1999 volumul livrărilor s-a ridicat la 24,6 milioane de dolari, din 2005 a început să crească brusc, ajungând la 109,5 milioane de dolari în 2009.

Potrivit ONU, citată de RBC, 94% din livrările tuturor cartușelor rusești sunt destinate Statelor Unite. Astfel, în doi ani, Rusia va trebui să caute un înlocuitor pentru această piață. Totodată, pentru Statele Unite cota rusă reprezintă doar 22% din importul total de cartușe.

Din mai, Statele Unite, împreună cu Republica Cehă, au fost incluse în lista oficială a țărilor neprietenoase, aprobată de guvernul rus după expulzarea diplomaților ruși din aceste țări. Potrivit documentului, misiunea diplomatică a Republicii Cehe poate încheia contracte de muncă cu 19 persoane fizice din Federația Rusă, iar SUA – cu nimeni.

Între timp, în 2021 Republica Cehă „neprietenoasă” s-a dovedit a fi și cel mai mare importator de armament rusesc.