Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Revoluția din Kazahstan: Autoritățile au…

Revoluția din Kazahstan: Autoritățile au anunțat că 164 de persoane au fost ucise în revolta antiguvernamentală, între care și trei copii. Aproape șase mii de persoane au fost arestate

Sursa foto: Profimedia Images

Autoritățile din Kazahstan au anunțat duminică, 9 ianuarie, că 164 de persoane au fost ucise în revolta antiguvernamentală, între care și trei copii. Aproape șase mii de persoane au fost arestate, scrie Biziday.

Cifrele raportate duminică de Ministerul Sănătății din Kazahstan reprezintă o creștere semnificativă față de bilanțurile anterioare, care indicau 26 de decedați din rândul civililor. Nu este clar dacă cele 164 de decese raportate duminică se referă doar la civili sau dacă includ și victimele din rândul forțele de ordine. Anterior, autoritățile declaraseră că peste 2 200 de persoane au fost rănite.

Majoritatea morților (103) provin din Alma-Ata, cel mai mare oraș al țării, unde demonstranții au asediat și incendiat clădiri guvernamentale, potrivit ministerului. Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a declarat că trei dintre cei uciși sunt minori, inclusiv o fetiță de 4 ani.

Biroul președintelui Kazahstanului a comunicat că aproximativ 5 800 de persoane au fost reținute de poliție în timpul revoltei, asigurând populația că autoritățile au recăpătat controlul asupra clădirilor administrative care au fost ocupate de protestatari.

Postul de televiziune rus Mir-24 a transmis că duminică s-au auzit focuri de armă sporadice în Alma-Ata. Vineri, Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a ordonat forțelor de ordine „să deschidă focul fără avertisment” asupra protestatarilor. Aeroportul din oraș, controlat temporar de protestatari, a rămas închis duminică.