Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Revolte în Kazahstan: Președintele l-a…

Revolte în Kazahstan: Președintele l-a desemnat pe Alikhan Smailov prim-ministru

Președintele Kazahstanului, Kassym-Zhomart Tokayev, l-a propus pe șeful interimar al Cabinetului de Miniștri, Alikhan Smailov, pentru postul de prim-ministru al țării. Parlamentul țării i-a susținut în unanimitate candidatura, iar Smailov a fost numit în funcția de prim-ministru, relatează KazTAG cu referire la corespondentul său.

Novaya Gazeta transmite că după procedura de vot, președintele Kazahstanului a semnat decretul de numire a lui Smailov în funcția de prim-ministru.

Smailov a asigurat interimatul funcției de premier începând cu 5 ianuarie 2022. Înainte de aceasta, a fost prim-viceprim-ministru (2019-2022) și a fost, de asemenea, ministru al finanțelor în perioada 2018-2019 și asistent al președintelui în anii (2015-2018).

Potrivit Constituției Kazahstanului, președintele, după consultări cu fracțiunile partidelor politice, propune candidatură primului ministru. Pentru a numi șeful cabinetului, președintele are nevoie de acordul camerei inferioare a parlamentului.

După ce peste 160 de persoane au murit în cele mai violente tulburări de la independența Kazahstanului în urmă cu mai bine de 30 de ani, președintele kazah a descris luni, 10 ianuarie, protestele drept o „tentativă de lovitură de stat”, în timp ce Rusia a revendicat victoria în apărarea vecinului său din Asia Centrală. Într-un discurs ținut la o întâlnire online a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) condusă de Rusia, Kassym-Jomart Tokayev a spus că ordinea în Kazahstan a fost restabilită, scrie Aljazeera.

DETALII AICI: LIVE TEXT/ Revoluția din Kazahstan. SUA și Rusia nu au discutat la Geneva despre situația din Kazahstan