Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reuters: SUA au o înțelegere…

Reuters: SUA au o înțelegere cu Germania privind închiderea conductei Nord Stream 2, în cazul în care Rusia invadează Ucraina

Foto: reuters.com

Oficialii americani le-au spus membrilor Congresului că au o înțelegere cu Germania cu privire la închiderea conductei de gaz natural Nord Stream 2 dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți pentru Reuters un consilier înalt al Congresului.

Potrivit Reuters, Casa Albă se coordonează cu guvernul german, iar cele două părți au în vedere sancționarea Rusiei prin suspendarea utilizării conductei, în cazul unei invazii.

Președintele american Joe Biden i-a spus marți președintelui rus Vladimir Putin că Occidentul este îngrijorat că Rusia va invada Ucraina și a avertizat cu privire la „măsuri economice puternice și de altă natură” ca pedeapsă în cazul în care Moscova începe un conflict militar, a spus Casa Albă.

Citiți și: Ucraina acuză Rusia că a trimis tancuri și echipe suplimentare de lunetişti la granița de est pentru a-i provoca pe soldații ucraineni să riposteze

În context, preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a declarat că Uniunea Europeană (UE) este pregătită să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, în cazul unei noi agresiuni contra Ucrainei.

UE a impus Rusiei sancţiuni economice în urma anexării Peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014, iar Moscova a răspuns cu măsuri similare. Rusia a comasat trupe şi mijloace militare importante, de mai multe săptămâni, la frontiera cu Ucraina.

Reacţia UE, în cazul unei noi agresiuni, urmează să fie discutată de către miniştri de Externe ai statelor membre UE, în cadrul unei reuniuni prevăzute la 13 decembrie, înaintea unui summit, la Bruxelles, la 15 decembrie, al liderilor statelor membre UE cu omologii lor din cinci dintre cele şase state membre ale Parteneriatului Estic – Ucraina, Georgia, Republica Moldova, Armenia şi Azerbaidjan.

Belarusul a ieşit din Parteneriatul Estic. Comisia Euroeană lucrează la sanţciuni economice pe care să le propună statelor membre UE.

Agenţia federală a reţelelor a anunţat la 16 noiembrie suspendarea – temporară – a procedurii de certificare a Nord Stream 2, un gazoduct controversat care asigură o legătură între Rusia şi Germania, evocând un obstacol juridic, şi anume că certificarea este posibilă doar ”dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”.

Certificarea Nord Stream 2, una dintre ultimele etape înainte de punerea în serviciu a gazoductului, „nu este posibilă decât dacă operatorul este organizat sub o formă juridică de drept german”, scrie într-un comunicat autoritatea, citat de news.ro.