Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Reprezentanții „Gazprom” amenință R. Moldova:…

Reprezentanții „Gazprom” amenință R. Moldova: „Dacă datoria nu va fi plătită integral, compania va sista livrările de gaze”

Foto: Profimedia Images

Compania „Gazprom” va putea prelungi contractul de tranzitare și furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă Chișinăul va achita datoria în valoare de 709 milioane de dolari. „Dacă plata pentru aprovizionarea cu gaz nu va fi plătită integral și un contract nou nu va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze pentru R. Moldova”. Declarațiile aparțin lui Serghei Kuprianov, un purtător de cuvânt al companiei, scrie TASS.

„Situația dificilă privind aprovizionarea cu gaze naturale a R. Moldova a apărut din vina autorităților. Datoria pentru gazul furnizat se ridică la 433 milioane de dolari, dar, ținând cont de întârzierea plăților, suma totală a datoriei este de 709 de milioane de dolari. În același timp, din anumite motive, autoritățile din R. Moldova nu doresc să recunoască suma acumulată a datoriilor, în mod transparent”, a declarat Serghei Kuprianov.

Totodată, Kuprianov susține că gigantul rus este gata să prelungească contractul de furnizare a gazelor naturale pentru R. Moldova numai dacă țara noastră va rambursa datoria integral.

„În ciuda datoriilor acumulate, partea moldovenească cere prelungirea contractului de furnizare a gazelor pentru octombrie și noiembrie curent. Gazprom a semnat un contract pentru octombrie și este gata să prelungească contractul pentru noiembrie, dacă partea moldovenească plătește integral livrările pentru septembrie și octombrie anul curent „, a adăugat el.

Potrivit TASS, Kuprianov a menționat că „dacă plata pentru aprovizionarea cu gaze nu va fi plătită integral și, în consecință, un nou contract va fi semnat, de la 1 decembrie curent, „Gazprom” va sista livrările de gaze către R. Moldova”.

Purtătorul de cuvânt al companiei susține că în negocierile dintre Rusia și R. Moldova pe subiectul gazelor naturale „nu este vorba de politică.

„Aici nu este vorba de politică. Gazprom este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu își poate permite să piardă plățile de impozit la buget. Există limite ale răbdării. R. Moldova însăși provoacă o criză”, a spus el.

În legătură cu semnarea unui nou contract de furnizare a gazelor naturale cu gigantul de gaze „Gazprom”, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat că oferta propusă la moment de compania energetică din Federația Rusă nu este în avantajul cetățenilor moldoveni. Spînu afirmă că prețul cerut, care include condiții financiare și nefinanciare, inclusiv achitarea în termeni restrânși a datoriei istorice, este mai mare decât ofertele de pe piețele internaționale de gaz. Detalii aici.

În context, Andrei Spînu susține că R. Moldova nu poate accepta să plătească un preț la gaz mai mare decât toate celelalte state din regiune.

Pe 22 octombrie, în R. Moldova a fost declarată stare de urgență pentru următoarele 30 de zile. Deputații din Parlamentul de la Chișinău au aprobat proiectul de hotărâre al Guvernului cu privire la declararea stării de urgență în legătură cu deficiențele de aprovizionare cu gaze naturale. Ulterior, Hotărârea Guvernului a fost publicată în Monitorul Oficial (MO). Detalii aici.