Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Parlamentului European a murit…

Președintele Parlamentului European a murit la vârsta de 65 de ani

Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la vârsta de 65 de ani, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, relatează BBC.

Fostul jurnalist și politician de centru-stânga italian era grav bolnav de mai bine de două săptămâni și a anulat toate activitățile oficiale pe care le avea pe agendă.

Sassoli a fost internat într-un spital din Italia luna trecută din cauza unei complicații grave cu privire la sistemul său imunitar. El a murit marți, la primele ore ale zilei, în spital din comuna italiană Aviano, a anunțat purtătorul de cuvânt al său, Roberto Cuillo, pe Twitter.

În septembrie 2021, Sassoli a fost dus la spitalul din Strasbourg, unde a fost tratat pentru un caz sever de pneumonie. În noiembrie 2021, și-a reluat atribuțiile politice.

Corriere della serra scrie că „antrenamentul lui în politică” a început de la o vârstă foarte fragedă. Jurnalist profesionist din 1986, Sassoli a fost director adjunct al Tg1 Rai. În 2009 a fost ales parlamentar european pe listele PD.

Un vot pentru desemnarea unui înlocuitor în Parlament European fusese deja planificat pentru sfârșitul acestei luni, iar Sassoli declara anterior că nu va solicita realegerea sa.

Fostul jurnalist de televiziune a devenit președinte al Parlamentului European cu 705 de voturi în iulie 2019.

Mandatul de președinte al Parlamentului European este considerat unul dintre cele mai importante locuri de muncă ale blocului și implică prezidarea sesiunilor și supravegherea activităților parlamentului.

Sassoli a învins alți trei candidați la această funcție și, într-un discurs urmat de victoria sa la șefia PE, a cerut UE să revină la spiritul părinților săi fondatori, care au schimbat războiul și naționalismul cu pacea și egalitatea.

Sassoli a părăsit o carieră de trei decenii în jurnalism și a devenit membru al Parlamentului European (MEP) în 2009.

A fost membru al Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților de centru-stânga, a doua grupare ca mărime din parlament.

„Ce șoc mare și o mare pierdere. Sunt profund întristat”, a scris europarlamentarul Ismail Ertug pe Twitter.

Un alt europarlamentar, Paolo Borchia, a exprimat condoleanțe familiei Sassoli și a spus că vestea l-a lăsat „uimit”.