Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele Kazahstanului: Trupurile „militanților” care…

Președintele Kazahstanului: Trupurile „militanților” care au participat la revolte au fost furate de la morgi de „complicii” lor

La ședința șefilor țărilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, le-a spus liderilor statelor aliate că, la protestele din țară, au participat câțiva „luptători străini”, însă alți teroriști de „origine cunoscută” le-au luat cadavrele de la morgi și de pe străzi, relatează Novaya Gazeta.

„Vorbesc cu încredere despre participarea directă a teroriştilor, inclusiv a militanţilor străini, la agresiunea împotriva Kazahstanului. Nu este o coincidență că bandiții au atacat morgile noaptea, au luat cadavrele complicilor lor morți”, a spus el. „Au luat și cadavrele militanților direct de pe câmpul de luptă. Aceasta este practica teroriștilor internaționali de origine cunoscută. Așa își acoperă urmele”.

Tokayev a mai promis că va oferi dovezi ale pregătirii „agresiunii teroriste” împotriva Kazahstanului, dar „mai târziu”.

În timpul protestelor din Kazahstan, care s-au desfășurat în perioada 2-10 ianuarie, 16 militari au fost uciși, numărul victimelor civile, însă, nu este cunoscut.

Aproape 8 000 de protestatari au fost reținuți. În țară sunt prezente forțe de menținere a păcii – 2 300 de oameni din Rusia, Belarus, Armenia, Kârgâzstan și Tadjikistan.

Protestele din Kazahstan au început în orașul Zhanaozen. Locuitorii s-au revoltat împotriva creșterii prețurilor la gazele naturale lichefiate. În zilele următoare au avut loc mitinguri în toată țara, iar protestatarii au început să ceară plecarea primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, din politică. În fosta capitală a țării, Almaty, au început ciocniri violente și execuții.

În noaptea din 4 spre 5 ianuarie, guvernul Kazahstanului și-a dat demisia, președintele Tokayev a declarat stare de urgență în toată țara, iar apoi a devenit liderul Consiliului de Securitate, care a fost prezidat anterior de Nazarbayev. Pe 5 ianuarie, Tokayev a făcut apel către liderii țărilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), cerându-le „să ajute Kazahstanul în depășirea amenințării teroriste”.